Conferinţa privind schimbările climatice: 183 de ţări s-au angajat să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Angajamentele cuantificate pentru reducerea emisiilor lor de gaze cu efect de seră luate în total de 183 de țări acoperă aproape 95% din emisiile mondiale, "ceea ce este un mare succes", a declarat sâmbătă președintele Conferinței internaționale de la Paris asupra schimbărilor climatice (COP21), ministrul francez de externe, Laurent Fabius.

28 nov. 2015, 18:28

„Acest lucru este fără precedent, este unul dintre primele elemente de succes de la Paris”, a adăugat ministrul francez de externe, într-o conferință de presă ținută după ce a predat Christianei Figueres, principalul responsabil al ONU privind schimbările climatice, cheile centrului unde vor avea loc negocierile COP21, sub egida ONU, la Le Bourget, în apropiere de Paris, informează France Presse, citată de Agerpres.

Aceste contribuții nu sunt „perfecte” pentru că ele „nu permit încă” limitarea încălzirii la „2 sau 1,5 grade” Celsius. Cu toate acestea, „ele ne îndepărtează de riscul creșterii temperaturii cu 5 sau 6 grade”, care ar presuoune lipsă de acțiune, a subliniat Laurent Fabius. „Acesta va fi unul dintre elementele de negociere, de a vedea cum putem reduce decalajul, a adăugat el.

Citeşte şi ONU: Concentraţie RECORD de gaze cu efect de seră în 2012

În timpul conferinței, reprezentanții a 195 de țări vor încerca să ajungă la un acord global care să permită limitarea încălzirii planetei la 2 grade Celsius. Potrivit oamenilor de știință, o creștere a temperaturii peste acest nivel ar duce la o agravare a dereglărilor deja înregistrate (creșterea nivelului mării, topirea ghețarilor, dispariția speciilor …), informează Agerpres.

Negociatorii vor trebui să recunoască faptul că aceste contribuții sunt „insuficiente” și acordul va trebui să stabilească „un proces de îmbunătățire continuă și eforturi sporite”, eventual cu etape „la fiecare cinci ani „, a declarat dna Figueres.

Întrebată despre caracterul obligatoriu sau nu al acordului ce ar urma să fie adoptat la Paris, ea a spus că documentul „va conține diferite elemente, de o natură constrângătoare diferită”. Natura juridică a viitorului acord de la Paris este unul din punctele în discuție.