Conflict de interese: Mazăre îi atribuia contracte lui Strutinsky, deşi cei doi erau asociaţi în opt firme

Percheziţiile DNA de la Primăria Constanţa sunt efectuate într-un dosar deschis în urma unei sesizări a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a constatat că primarul Radu Mazăre nu a respectat regimul juridic al conflictelor de interese, atribuind contracte publice unor firme controlate de omul de afaceri Sorin Strutinsky, deşi era asociat cu acesta la alte opt societăţi comerciale, potrivit unor surse judiciare, potrivit Agerpres.

05 feb. 2015, 09:16
Conflict de interese: Mazăre îi atribuia contracte lui Strutinsky, deşi cei doi erau asociaţi în opt firme

Investigaţia ANI, care a vizat ultimele două mandate de primar ale lui Mazăre, a fost declanşată în anul 2010, având la bază un articol de presă în care se vorbea despre un contract de un milion de euro atribuit unei firme a lui Strutinsky, conform aceloraşi surse.

În urma verificărilor, s-a constatat că Radu Mazăre a semnat, în perioada 2008-2013, mai multe contracte de prestări servicii cu SC Conpress Holding SRL, unde Sorin Strutinsky era asociat. O altă firmă controlată de omul de afaceri, Soti Cable Neptun SRL, a beneficiat, în 2013, de un contract de finanţare nerambursabilă din partea Primăriei Constanţa.

Potrivit surselor, verificările efectuate ulterior în acest caz au indicat faptul că Radu Mazăre şi Sorin Strutinsky aveau interese economice comune, ei fiind asociaţi ca persoane fizice sau prin intermediul unor firme la opt societăţi comerciale, din imobiliare, turism sau comerţ. În plus, primarul şi omul de afaceri erau co-proprietarii a două terenuri din Bucureşti.

Procurorii DNA efectuează, joi, percheziţii domiciliare în 13 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa şi Cluj, din care una este sediul unei instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

Potrivit unui comunicat al DNA, cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie, de serviciu şi a unor infracţiuni economice, comise în perioada 2008 – 2014.

Şi Primăria municipiului Constanţa este vizată de percheziţiile procurorilor anticorupţie, au declarat surse judiciare.

Procurorii caută documente care vor fi ridicate referitoare la relaţiile dintre primărie şi firme, respectiv SC Tripont Invest SRL şi SC Property Development Two SRL, aferente perioadei 2007 – 2010, în legătură cu edificarea unor centre comerciale tip mall în municipiul Constanţa, în special privind soluţionarea cererilor de eliberare a certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire, au mai spus sursele.

Potrivit surselor, anchetatorii caută toate contractele încheiate de primărie cu SC Soti Cable Neptun SRL, SC Conpress Holding, SC Polaris M. Holding SRL, SC Conpress Group SRL.

Procurorii DNA l-au reţinut, în urmă cu o zi, pe omul de afaceri Sorin Strutinsky, acuzat de patru infracţiuni de trafic de influenţă şi instigare la mai multe fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani.