Atacuri sângeroase în Gaza în ziua inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim. Cel puţin 55 de palestinieni ucişi UPDATE

Cel puţin 55 de palestinieni au fost ucişi, iar peste 2.400 au fost răniţi, în confruntările cu armata israeliană produse luni în timpul protestelor faţă de mutarea sediului ambasadei SUA din Israel în Ierusalim.  

14 mai 2018, 11:55
Atacuri sângeroase în Gaza în ziua inaugurării Ambasadei SUA la Ierusalim. Cel puţin 55 de palestinieni ucişi UPDATE

UPDATE Ivanka Trump, fiica preşedintelui american Donald Trump, şi secretarul american al trezoreriei, Steve Mnuchin, au dezvelit luni sigla oficială a noii ambasade a Statelor Unite la Ierusalim în cadrul ceremoniei la care preşedintele Trump a promis, într-un mesaj video, că SUA rămân angajate în procesul avansării către un acord de pace între israelieni şi palestinieni, transmit agenţiile Reuters şi DPA.

„Vă primim în mod oficial şi pentru prima dată în ambasada SUA, aici la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus Ivanka, dezvelind sigla misiunii diplomatice americane în timpul ceremoniei care marchează mutarea acesteia de la Tel Aviv.

Donald Trump a transmis de la Washington un mesaj video în care a asigurat că ”Statele Unite rămân deplin angajate în facilitarea unui acord de pace durabil” între israelieni şi palestinieni.

„Astăzi deschidem oficial ambasada Statelor Unite la Ierusalim. Felicitări! O aşteptăm de mult timp”, a spus preşedintele american la începutul discursului său, în care s-a referit la Ierusalim ca fiind ”adevărata capitală a Israelului” şi ”capitala unde s-a stabilit poporul evreu din cele mai vechi timpuri”.

„Astăzi ne concretizăm recunoaşterea Ierusalimului (capitală a Israelului) şi ne deschidem ambasada pe pământul istoric şi sacru al Ierusalimului”, a continuat liderul de la Casa Albă, asigurând totodată că ”Statele Unite vor fi mereu un mare prieten al Israelului şi un partener în cauza libertăţii şi păcii”, a mai spus . ”Cea mai mare speranţă a noastră este pacea”, a subliniat el.

Reacţii la deschiderea Ambasadei SUA la Ierusalim

Numeroase state, printre care Marea Britanie, cel mai apropiat aliat al SUA, şi Rusia, au dezaprobat luni deschiderea ambasadei americane la Ierusalim, al cărei transfer a fost deja dezavuat de 128 din cele 193 de ţări membre ale ONU, notează AFP.

În Marea Britanie, purtătorul de cuvânt al premierului Theresa May a declarat că Londra ”dezaprobă decizia Statelor Unite de a-şi transfera ambasada la Ierusalim şi de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului înaintea unui acord final privind statutul”. ”Ambasada britanică în Israel are sediul la Tel Aviv şi nu avem un proiect de a o transfera”, a subliniat purtătorul de cuvânt.

La Moscova, întrebat luni în cursul unui briefing de presă dacă mutarea ambasadei SUA constituie un motiv pentru Rusia să se teamă de o agravare a situaţiei în regiune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a răspuns: ”Da, avem asemenea temeri, am spus-o deja”.

”Respingem această decizie care încalcă dreptul internaţional şi rezoluţiile Naţiunilor Unite”, a declarat, la rândul său, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. ”Prin această decizie, SUA au ales să fie parte a problemei şi îşi pierd rolul de mediator în procesul de pace” în Orientul Mijlociu, a afirmat Erdogan.

Tot din Turcia, purtătorul de cuvânt al guvernului, Bekir Bozdag, a denunţat pe Twitter un ‘masacru’ la frontiera dintre Israel şi Fâşia Gaza, de care ”administraţia americană este în aceeaşi măsură responsabilă ca şi Israelul’. ‘Prin transferul ambasadei sale la Ierusalim, administraţia americană a subminat şansele unei reglementări paşnice şi a provocat un incendiu care va cauza şi mai multe pierderi omeneşti, distrugeri şi catastrofe în regiune”, a insistat Bozdag.

Regele Marocului, Mohammed al VI-lea, a denunţat şi el, într-o scrisoare adresată luni liderului palestinian Mahmoud Abbas, o ”decizie unilaterală”, care ”se opune dreptului internaţional şi deciziilor Consiliului de Securitate”, în timp ce, în Egipt, marele muftiu Shawki Allam a acuzat ”un afront direct şi clar la adresa sentimentelor a peste un miliard şi jumătate de musulmani din lume”, şi care ”deschide poarta pentru şi mai multe conflicte şi războaie în regiune”.

_______________ 

UPDATE Cel puţin 55 de palestinieni au fost ucişi, iar 2.400 au fost răniţi în confruntările cu armata israeliană produse luni în cursul protestelor, relatează site-ul Ynetnews.com şi cotidianul Times of Israel, potrivit Mediafax.

Protestatarii au incendiat anvelope auto şi au aruncat cu pietre spre militarii israelieni.

Potrivit autorităţilor palestiniene, 41 protestatari au fost ucişi, iar sute au fost răniţi în confruntările produse în zonele Khan Younis şi Jabalia.

Protestele se desfăşoară în timp ce la Ierusalim este inaugurat noul sediu al ambasadei Statelor Unite din Israel.

______________

Violenţele din Gaza au loc început cu câteva ore înaintea deschiderii controversatei Ambasade a Statelor Unite la Ierusalim, care i-au înfuriat pe palestinieni, aceştia revendicând Ierusalimul de Est. Oficiali americanii de rang înalt, inclusiv fiica preşedintelui american, Ivanka Trump, şi ginerele lui, Jarred Kushner, urmează să ia parte la ceremonia inaugurării.

Mişcarea Hamas, care se află la conducerea Fâşiei Gaza, a organizat în ultimele şase săptămâni ”Marele Marş al Reîntoarcerii”, vizând să spargă zidul de la frontieră. Mii de palestinieni s-au adunat în multiple puncte, în apropierea frontierei, iar grupuri mici au încercat să se apropie, riscându-şi viaţa, de bariera se securitate aprig păzită de armata israeliană.  Tsahal armata israeliană – i-a avertizat duminică şi luni pe locuitorii Fâşiei Gaza – prin manifeste distribuite aerian – că se pun în pericol participând la manifestaţii şi că nu va permite ca bariera de securitate, militarii şi civili israelieni vecini ai enclavei palestiniene să fie atacaţi.

Citeşte şi Confruntări între palestinieni şi israelieni la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Israel

ISRAELUL, 70 DE LA ÎNFIINŢARE

Palestinienii din Fâşia Gaza, o enclavă situară între Israel, Egipt şi Marea Mediterană, se adună de mai multe săptămâni cu miile, în apropiere de fforntieră, pentru a-şi revendica dreptul de a se întoarce pe pământul de pe care au fost izgoniţi sau pe care au fost nevoiţi să-l părăsească la înfiinţarea Israelului, în urmă cu 70 de ani.

Această mişcare denunţă totodată blocada israeliană impusă de peste zece ani enclavei palestiniene, condusă de Hamas, cu care Israelul a purtat trei războaie din 2008.

Mutarea Ambasadei Statelor Unite, anunţată pe 6 decembrie de Donald Trump, când a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului, este caiul suprem al administraţiei sale făcut cu ocazia marcării celor 70 de ani ai statului israelian, comentează Le Monde. Liga Arabă a anunţat luni că va organiza o reuniune de urgenţă miercuri, pentru a discuta despre transferul ambasadei americane.