Congresul Naţional African îi cere preşedintelui să demisioneze din funcţie

Congresul Naţional African (ANC), partidul aflat la putere în Africa de Sud, i-a ordonat marţi preşedintelui Jacob Zuma să demisioneze şi îi aşteaptă răspunsul, cu speranţa ca acesta să pună capăt definitiv crizei politice care paralizează ţara.

13 feb. 2018, 21:30
Congresul Naţional African îi cere preşedintelui să demisioneze din funcţie

De când a preluat conducerea Congresului Naţional African (ANC), în decembrie, Cyril Ramaphosa caută să îl debarce pe Jacob Zuma, acuzat în numeroase cazuri de corupţie, cu scopul de a evita o catastrofă în alegerile generale din 2019.

Fostul om de afaceri a ales mai întâi varianta blândă şi a negociat direct cu preşedintele. Însă aceste negocieri au eşuat, iar în faţa frustrării opoziţiei, opiniei publice şi membrilor formaţiunii sale, el a trecut în ofensivă şi a convocat luni organul cel mai puternic al partidului.

În urma unor discuţii-maraton, Comitetul Naţional Executiv (NEC) al ANC l-a ”rechemat” marţi, înainte de zori, pe preşedinte, a anunţat secretarul general al partidului Ace Magashule. ”Noi nu i-am dat nicio dată-limită”, dar ”eu ştiu că preşedintele va răspunde mâine”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, la Johannesburg.

Şeful statului, care a păstrat tăcerea de mai multe zile, nu şi-a comunicat încă, în mod oficial, poziţia.

Teoretic s-a terminat pentru Jacob Zuma. Însă preşedintele, considerat un om fără scrupule, nu are vreo obligaţie constituţională să se supună deciziei NEC. În cazul în care refuză să se supună, ANC nu va mai avea de ales – mai puţin dacă se va dezice – şi va fi nevoit să-i forţeze mâna şi să depună o moţiune de neîncredere în Parlament.

Discuţiile din NEC s-au prelungot mult, lăsând să planeze o vreme îndoiala asupra rezultatului lor. În mijlocul nopţii, reuniunea a fost întreruptă, pentru ca Cyril Ramaphosa să e ducă la reşedinţa oficială a preşedintelui pentru a-i propune, o ultimă dată, o ieşire demnă – demisia.

Inflexibil, Jacob Zuma a trecut la tergversări. ”Spunea orice, voia să rămână la putere până în august”, a povestit AFP un membru NEC. ”Ne-am gândit că vrea încă trei luni ca să jefuiască” ţara, a adăugat el, sub acoperirea anonimatului. Preşedintele ”era foarte arogant”, a declarat alt membru NEC, citat de săptămânalul Mail & Guardian.

Citeşte şi Preşedintele Uniunii Africane avertizează că vin vremuri grele din cauza lui Trump

Cyril Ramaphosa i-a spus ”să demisioneze în 48 de ore, altfel ANC va depune o moţiune de neîncredere până joi”, a adăugat acest reprezentant al partidului.

ANC – atotputernic în absenţa unui scrutin prezidenţial prin sufragiu universal direct – nu a avut altă opţiune decât să-i ceară lui Jacob Zuma să plece de la putere. Opoziţia, care reclamă de ani de zile plecarea preşedintelui, nu a strigat victorie marţi.

”Zuma poate pur şi simplu să ignore” ordinul ANC, a subliniat Alianţa Democratică (DA), care a îndemnat la vot, pe 22 februarie, în favoarea unei moţiuni de neîncredere.

Jacob Zuma este pătat de o serie de scandaluri care strică imaginea partidului său, aflat la putere de la sfârşitul apartheidului, în 1994. El a fost găsit vinovat de încălcarea Constituţiei, este ameninţat cu inculparea într-un vechi caz de mituire, iar numele său este intim asociat celui al sulfuroasei familii de oameni de afaceri Gupta, aflaţi în centrul altor dosare de deturnări de fonduri sau de trafic de influenţă.

”Suntem hotărâţi să restaurăm integritatea instituţiilor publice”, a insistat marţi Ace Magashule. Dacă Jacob Zuma demisionează, el va fi înlocuit de vicepreşedintele Cyril Ramaphosa, a confirmat ANC.

În cazul adoptării unei moţiuni de neîncredere, preşedinta Parlamentului va asigura interimatul până la alegerea, de către deputaţi, a lui Cyril Ramaphosa, în termen de 30 de zile.