Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Congresul Statelor Unite a aprobat un proiect de lege care conține o cerere repetată la adresa Federației Ruse de a-și retrage trupele militare din regiunea transnistreană, relatează sâmbătă Unimedia și Radio Chișinău.

27 mai 2017, 14:04
Congresul SUA cere retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova

Proiectul are drept scop diminuarea influenței Rusiei în Asia și Europa.

În urma aprobării proiectului de lege a fost propusă crearea fondului de contracarare a influenței ruse, de care ar putea beneficia și Republica Moldova, scriu sursele citate.

Conform documentului, Moscova a încercat să exercite influență în Europa și Eurasia, inclusiv în fostele state ale Uniunii Sovietice, oferind resurse partidelor politice și altor grupuri care promovează xenofobia, subminând astfel unitatea europeană.

Citeşte şi: Democraţii vor să-i verifice conturile lui Trump, de la Deutsche Bank. Se caută date despre un transfer de 10 miliarde dolari din Rusia

De asemenea, Guvernul Rusiei a utilizat practici bine documentate de corupție pentru a submina și a căpăta influență în țările europene și asiatice.

Proiectul de lege are drept scop inițierea unui fond pentru diminuarea influenței Rusiei, al cărei buget pentru perioada 2018-2019 va fi de 250 de milioane de dolari.

Congresul SUA îi solicită președintelui american Donald Trump să-i ceară Guvernului Federației Ruse să-și retragă trupele militare de pe teritoriile Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei și să înceteze subminarea guvernelor acestor state.