Consilier de stat: România a cheltuit doar 1,8% din PIB pentru Apărare, deşi s-a angajat să cheltuiască 2%

România a cheltuit doar 1,8% din PIB pentru Apărare anul trecut, deşi alocaţia a fost de 2%, potrivit angajamentelor luate faţă de NATO, afirmă Sebastian Huluban, consilier de stat la Cotroceni. El spune această diferenţă reiese din execuţia bugetară pentru anul 2017.

RomaniaTV.net
30 ian. 2018, 11:39
Consilier de stat: România a cheltuit doar 1,8% din PIB pentru Apărare, deşi s-a angajat să cheltuiască 2%

Sebastian Huluban, consilier de stat la Departamentul Securităţii Naţionale al Preşedinţiei, remarcă, de asemenea, că din programul gvernului Dăncilă „a dispărut” obiectivul elaborării şi publicării Strategiei de achiziţii privind dotarea Armatei României 2017-2020, deşi acesta a figurat ân programele guvernelor Grindeanu şi Tudose.

„Simple constatari, premise, fapte:

a) Executia bugetara pentru anul 2017 indica faptul ca s-au cheltuit aproximativ 1,8% din PIB pentru aparare, desi se propusesera, alocasera si votasera 2% din PIB prin Legea bugetului de stat.

b) In ianuarie 2015, toate partidele politice reprezentate in Parlament au semnat un Acord care prevedea alocarea a 2% din PIB pentru aparare, pentru perioada 2017-2027.

c) In ultimele doua Programe de Guvernare era prevazuta elaborarea si publicarea ‘Strategiei de achizitii privind dotarea Armatei Romane 2017-2020’. Documentul nu a fost publicat, inca.

d) In noul Program de Guvernare, votat de Parlament chiar astazi, necesitatea elaborarii si publicarii Strategiei de achizitii a disparut.

e) Carta Alba a Apararii 2017-2020 a fost elaborata de Ministerul Apararii Nationale, insusita de Guvern, avizata de CSAT in iunie 2017, dar inca nu a fost aprobata de catre Parlament.

Concluzie/concluzii?”, a notat Sebastian Huluban pe Facebook.