Guvern: Consilieri şi rude ale unor demnitari, angajaţi ILEGAL la ROMATSA

Colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari au fost angajaţi ilegal în cadrul Regiei Autonome „Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian˝ - ROMATSA S.A., se arată într-un raport al Corpului de Control al primului-ministru. În acelaşi raport se arată că angajaţii au primit salarii exagerate şi prime de tot felul, de la decontantarea vacanţelor până la primă pentru "întârirea organismului" şi 60 de salarii la pensionare. Printre beneficiari se numără şi doi dintre consilierii personali ai lui Emil Boc. 

RomaniaTV.net
29 mart. 2014, 09:49
Guvern: Consilieri şi rude ale unor demnitari, angajaţi ILEGAL la ROMATSA

Romatsa a angajat, în 2011, doi consilieri ai premierului de atunci, Emil Boc, dintre care unul a fost şoferul acestuia la PDL, cu avizul secretarului general al Ministerului Transporturilor Gheorghe Dobre, se arată într-un raport al Corpului de Control al primului-ministru. 

Cei doi consilieri, Darius Pintilie şi Marius Buzea, au fost angajaţi ca inspectori şi experţi în servicii de trafic aerian. Conform Guvernului, Darius Pintilie lucrase anterior ca fotograf, agent de vânzări şi inspector la Primăria Cluj-Napoca şi consilier personal al prim-ministrului Emil Boc, absolvind Facultatea de Mecanică, iar Marius Buzea a lucrat ca şofer la PDL şi ca şi consilier al premierului Boc, absolvind Facultatea de Ingineria Produselor Alimentare.

În raportul Corpului de Control al Guvernului efectuat la Romatsa apare şi că cei doi consilieri ar fi fost angajaţi în urma unui examen scris deşi din evidenţe Romatsa rezultă că aceştia nu au intrat în sediul instituţiei în ziua examenului, 28.02. 2011, intrând pentru prima dată în clădirea Romatsa abia la circa un an şi două luni mai târziu de la data la care ar fi avut loc examinarea, respectiv 08.05.2012. Mai mult, niciuna dintre lucrări nu conţine menţiuni privind locul, data, ora examinării sau date de identificare a autorului, fiind doar semnate olograf pe ultima pagină. Subiectele la proba scrisă au fost diferite, cu excepţia subiectului privind „cota de impozit pe clădiri datorat de persoanele juridice” care a fost tratat identic de cei doi, cu aceleaşi informaţii şi idei, fiind identificare inclusiv aceleaşi greşeli de punctuaţie.

Conform documentului, ROMATSA a efectuat, în perioada 2010-2013, cheltuieli cu salarii în sumă totală de 1,7 miliarde lei, cel mai mare venit brut anual ridicându-se la 698.934 lei, iar cel mai mic venit brut anual fiind de 20.809 lei, la salariul de bază adăugându-se prime de fidelitate, de vacanţă, de Paşti, de Crăciun, primă pentru „întărirea rezistenţei organismului”.

Corpul de control a constatat nereguli şi în ceea ce priveşte situaţia Cristinei Palloş, care la data de 27 februarie 2009 a formulat cererea de angajare în cadrul ROMATSA, solicitând încadrarea pe o funcţie corespunzătoare pregătirii profesionale.

Aceasta a fost membru al Consiliului de administraţie ROMATSA în perioada 21 septembrie 2006 – 22 mai 2007 şi în perioada 26 ianuarie 2009 – 9 martie 2009, fiind numită în această calitate prin mai multe ordine emise şi semnate de către Radu Berceanu, ministru al Transporturilor la acel moment, astfel că şi în cazul acesteia angajarea s-a făcut prin încălcarea competenţei de angajare în cadrul ROMATSA, care revenea, în mod exclusiv, directorului general al Regiei.

În data de 9 martie 2009, Cristina Palloş a încheiat cu ROMATSA contractul individual de muncă pe durată nedeterminată pe un salariu de bază brut lunar de 14.963 lei, la care se adăuga un spor pentru vechimea în muncă de 20%.

„Deşi a fost angajată cu normă întreagă la ROMATSA, Cristina Palloş a continuat să îndeplinească, în paralel, funcţia de director de cabinet al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, cu jumătate de normă, conform pontajelor aprobate de domnul ministru, până la data de 07.09.2010. Prin actele adiţionale ulterioare, contractul individual de muncă a fost modificat în sensul majorării salariului de bază brut lunar, care la data de 16.03.2012 a fost de 17.489 RON la care se adaugă un spor de 25% pentru vechimea în muncă”, precizează documentul emis de Guvern.

Ulterior, postul ocupat de aceasta a fost mutat de la Serviciul SES la Serviciul Managementul Activităţii de Rută din cadrul Direcţiei ATM, cu consecinţa majorării salariului de bază brut lunar, care la data de 1 iunie 2013 a fost de 19.051 lei la care se adăuga un spor de 25% pentru vechimea în muncă.

O altă neregulă constatată de Corpul de control al premierului vizează împrejurările prin care au fost angajate în cadrul ROMATSA soţia şi fiica secretarului general din cadrul Ministerului Transporturilor, Tiberiu Bărbuleţiu.

În data de 31 mai 2012, Mihaela Monica Bărbuleţiu, soţia secretarului general din cadrul MT, a formulat o cerere de angajare în cadrul ROMATSA în vederea ocupării postului temporar vacant de referent de specialitate I din cadrul serviciului Organizare şi Relaţii din Administraţia Centrală.

Potrivit datelor colectate de Corpul de control, aceasta nu s-a prezentat la sediul ROMATSA pentru a susţine evaluarea necesară angajării, deşi lucrarea scrisă figurează înscrisă cu data de 11 iunie 2012.

Angajarea acesteia figurează, din data de 16 iunie 2012, pe postul temporar vacant de ‘referent de specialitate’, în acest sens fiind încheiat un contract individual de muncă, cu un salariu de bază lunar brut de 9.720 lei, la care se adăuga un spor pentru vechimea în muncă de 20%.

Ulterior, s-a propus angajarea acesteia cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată, ”având în vedere volumul mare de lucrări din cadrul Serviciului Organizare şi Relaţii, precum şi complexitatea acestora’. În consecinţă, salariul de bază lunar brut al acesteia a ajuns să fie de de 9.720 lei, la care se adaugă un spor pentru vechimea în muncă de 20%. Prin actul adiţional din 1 iunie 2013 la contractul individual de muncă s-a majorat salariul de bază lunar brut la 10.160 lei, la care se adaugă un spor pentru vechimea în muncă de 20%.

O situaţie asemănătoare a fost notată şi în cazul Danei Bărbuleţiu, fiica secretarului general din cadrul MT, care a fost încadrată în ROMATSA pe postul de ”referent de specialitate 2′ din cadrul Serviciului organizare şi relaţii subordonat directorului general al ROMATSA, fiind încheiat un contract de muncă cu un salariu de bază lunar brut de 9.814 lei.

Potrivit notei de informare transmise sâmbătă de Guvern, acţiunea de control la ROMATSA va continua şi va fi sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării unor posibile fapte penale.

„În vederea valorificării rezultatelor, Nota de informare privind angajarea în cadrul Regiei Autonome ‘Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian’ – ROMATSA, cu încălcarea prevederilor legale, a anumitor colaboratori, consilieri sau rude ale unor demnitari va fi transmisă instituţiilor competente în soluţionarea aspectelor constatate, inclusiv la Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării unor posibile fapte penale”, susţine Guvernul.