Dan Mihalache, atac dur pe Facebook: „Ultima găselniţă a unor băsişti rămaşi orfani”

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a reacţionat, pe Facebook, după ce în spaţiul public a fost lansată teoria potrivit căreia președintele Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări, fără a avea un temei constituțional pentru a face acest lucru. Klaus Iohannis a fost întrebat pe această temă în conferinţa de la Cotroceni, jurnalistul Dan Andronic a comentat că legea fundamentală nu conţine nicio prevedere în acest sens, iar răspunsul lui Mihalache a fost unul dur. Şi Traian Băsescu a intervenit în dezbatere.

21 apr. 2015, 09:27
Dan Mihalache, atac dur pe Facebook: „Ultima găselniţă a unor băsişti rămaşi orfani”

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, luni, în conferinţa de presă, de la Cotroceni, în baza cărui articol din Constituţie a organizat consultpările cu partidele.

” În baza atribuţiei mele de a negocia între componentele statului şi societate civilă. (…) Da, cred că dacă vorbim despre o discuţie sau despre consultări nu este nevoie de un articol special. Orice partid invitat putea să vină sau să nu vină şi constat cu bucurie că lumea a venit. (….) A fost total în cadrul constituţional”, a răspuns Iohannis.

Jurnalistul Dan Andronic a comentat declaraţiile şefului statului, susţinând că nu există în Constituție o prevedere care să legitimeze gestul președintelui de a chema partidele la negocieri.

„Am căutat mai departe și în articolul 103 în Capitolul III dedicat Guvernului am descoperit, spre deosebire de consilierii lui Klaus Iohannis, că Președintele poate convoca partidele politice. Într-un sigur caz. Atunci când desemnează un candidat la funția de prim-ministru. Și doar atât. „În rest nu am mai găsit nimic. Ceea ce înseamnă că în momentul în care, din motive politicianiste, Klaus Iohannis (sau consilierii săi) au decis să nu cheme la consultări președintele Senatului și președintele Camerei Deputaților, alături de Birourile Permanente, au încălcat Constituția. Sau mai corect și blând spus, nu au citit Constituția României. Ceea ce este cam același lucru„, a spus Andronic.

Consilierul prezidenţial Dan Mihalache a reacţionat dur la aceste interpretări.

„Consultari cu partidele politice parlamentare, Chiar daca unii au descoperit chestia cu „baza constitutionala”. Ultima gaselnita a unor basisti ramasi orfani….Tema: reforma electorala…”, a scris Mihalache pe Facebook. 

Traian Băsescu a comentat şi el, marţi, declaraţiile celor doi.

„Tot ce nu le convine se numeste băsism la ei. În mod categoric asa este. În Constitutie nu sunt prevazute consultari ale preşedintelui cu partidele decat in situaţia formării Guvernului, inainte de desemnarea premierului. Daca exista un partid care a obtinut majoritatea calificata, are 51% în Parlament, Constitutia spune clar: presedintele cheama partidul care a făcut 51%. 

Consultarile nu sunt prevazute in Constituţie, decât intr-un singur moment: la formarea Guvernului. Eu am incercat sa am consultari si in afara acestor momente si am fost refuzat. Nu aveam ce sa spun pentru ca stiam ca nu e o atributiune constitutionala. Atribuţia constituţională a preşedintelui este consultarea cu Guvernul: preşedintele poate chema oricand Guvernul la consultari. Este precizat în Constituţie„, a declarat Traian Băsescu la B1 TV.