Consiliul de Securitate ONU va pedepsi Coreea de Nord pentru testul cu racheta de duminică

Consiliul de Securitate al ONU "a condamnat ferm lansarea" unei rachete de către Coreea de Nord duminică, într-o declarație unanimă adoptată la sfârșitul unor consultări cu ușile închise.

07 feb. 2016, 21:10
Consiliul de Securitate ONU va pedepsi Coreea de Nord pentru testul cu racheta de duminică

Consiliul de securitate al ONU a condamnat puternic duminica ultima lasare de racheta a Coreii de Nord si a promis ca va lua masuri de pedeapsa, iar Washingtonul a anuntat ca se va asigura ca ONU va impune „consecinte severe” asupra Phenianului cat mai curand posibil, informeaza Reuters.

Membrii Consiliului de Securitate condamna puternic aceasta lansare” a spus ambasadorul venezuelean Dario Ramirez Carreno, presedintele din aceasta luna al Consiliului. El a declarat ca lansarea este o „incalcare serioasa”.

Carreno a adaugat ca acest consiliu cu 15 membri „a reiterat intentia de a dezvolta masuri semnificative intr-o noua rezolutie ca raspuns la testul nuclear” din ianuarie, dar si la lansarea de racheta de duminica.

Ambasadorul a precizat ca se va lucra cu „celeritate”.

Stand alaturi de omologii sai din Japonia si Coreea de Sud, ambasadoarea SUA, Samantha Power, a declarat reporterilor ca „ne vom asigura ca acest Consiliu de Securitate va impune consecinte serioase. Ultima incalcare a Coreii de Nord face ca raspunsul nostru sa fie mai ferm”.

SUA si China au inceput sa discute o rezolutie pentru extinderea actualelor sanctiuni ONU dupa testul nuclear din 6 ianuarie.

Power a spus ca ea spera ca ONU va pregati un draft de rezolutie pentru a fi pusa la vot „cat mai curand posibil”.

„Este urgent si trebuia deja facut”, a mai spus ea.

Coreea de Nord a lansat duminica dimineata o racheta cu raza lunga de actiune, sustinand ca a plasat pe orbita un satelit, dar Coreea de Sud, Japonia si Statele Unite considera ca a fost testata o racheta intercontinentala, acuzand regimul stalinist de la Phenian ca a testat tehnologie balistica.