Consiliul Europei evaluează condiţiile de trai ale migranţilor minori aflaţi în zone de trazit din Ungaria

O delegație a Consiliului Europei (CoE) a sosit miercuri în Ungaria pentru a inspecta condițiile de trai ale migranților cu vârsta între 14 și 18 ani din zonele de tranzit create în apropierea graniței sudice, lângă localitățile Roszke și Tompa.

05 iul. 2017, 14:40
Consiliul Europei evaluează condiţiile de trai ale migranţilor minori aflaţi în zone de trazit din Ungaria

Coordonatorul delegației, Claude Janizzi, președintele Comitetului Lanzarote al CoE, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că delegația sa a fost invitată de către guvernul ungar pentru a verifica măsurile de protecție a copiilor din zonele de tranzit. Comitetul Lanzarote este responsabil cu monitorizarea punerii în aplicare a Convenției Lanzarote, care protejează drepturile copiilor și are drept scop să prevină exploatarea și abuzurile sexuale asupra acestora.

Claude Janizzi a menționat în conferința de presă că, după ce s-a interesat în legătură cu eforturile guvernului de la Budapesta de a asigura protecția migranților minori neînsoțiți ajunși în aceste centre, a primit asigurări că minorii cu vârsta între 14 și 18 ani beneficiază de asistență legală și sunt asistați permanent de lucrători sociali, primesc trei mese pe zi, au acces la asistență medicală, primesc îmbrăcăminte, educație și își pot practica religia în libertate, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Bărbat fără acte şi adolescent fără permisul părinţilor de a călători în străinătate, ascunşi sub bagaje, într-un microbuz

Reprezentantul CoE a mai spus că, deși comitetul pe care îl conduce recunoaște eforturile depuse de Ungaria în ultimii ani, a primit informații că migranții minori neînsoțiți cu vârsta între 14 și 18 ani sunt considerați adulți și tratați în consecință. Prin urmare, e este preocupat că minorii aflați într-o situație precară ar putea cădea victime ale exploatării sexuale în zonele de tranzit. El a subliniat în context că măsurile de protecție a copiilor trebuie întărite și nu restrânse.