Consiliul Europei invită Germania să renunţe la castrările fizice

Comitetul împotriva torturii al Consiliului Europei a solicitat joi din nou Germaniei să abolească metoda castrării fizice a delincvenţilor sexuali, estimând că această 'intervenţie mutilantă şi ireversibilă' nu este o 'necesitate medicală', informează AFP, potrivit Agerpres.

25 iul. 2014, 06:12
Consiliul Europei invită Germania să renunţe la castrările fizice

Castrarea fizică (orhidectomie: ablaţia testiculelor) delincvenţilor sexuali, prevăzută printr-o lege din 1969, este practicată asupra bărbaţilor voluntari în vârstă de cel puţin 25 de ani şi care au fost obiectul unei expertize.

Acest tip de intervenţie a fost ‘diminuat în mod drastic în ultimii ani’, recunoaşte Comitetul pentru prevenirea torturii (CPT) într-un raport făcut public joi, ca urmare a inspecţiilor făcute la sfârşitul anului 2013 în diferite închisori din Germania.

Totuşi, CPT îşi ‘reiterează recomandarea’, formulată deja în februarie 2012, de ‘a se pune capăt definitiv’ acestei practici.

Autorităţile germane au răspuns că reflectează în prezent la posibilitatea de a interzice această practică.

Oricum, informează Berlinul, această mutilare este aplicată în mod ‘excepţional’ şi în condiţii stricte: din anul 2000, 29 de bărbaţi au solicitat-o şi 11 dosare au fost acceptate. Pentru comparaţie, în anii 1970 au existat 770 de cereri, dintre care 430 au fost aprobate.

Între altele, castrarea voluntară ‘nu este o sancţiune’, ci serveşte ‘înainte de toate la prevenirea şi tratarea’ unor grave patologii mentale şi dereglări sexuale, subliniază autorităţile germane.

Ele evocă astfel cazul unui violator în serie, considerat de experţi ca prezentând un risc foarte ridicat de recidivă, dar care în urma castrării şi-a putut recăpăta libertatea şi reinserţia socială.

‘În legătură cu aceasta, problema care se pune este de a şti dacă interdicţia castrării voluntare nu i-ar priva pe delincvenţii cu risc înalt de recidivă de singura lor posibilitate de a-şi recăpăta într-o zi libertatea’, se întreabă Berlinul.