Consiliul Europei recomandă: Arestul preventiv să fie ultima soluţie a judecătorilor

Comitetul antitortură din cadrul Consiliului Europei susţine că ar trebui ca arestul preventiv să fie o măsură excepţională şi recomandă României să ţină seama de acest lucru. Comitetul susţine că există un risc mare ca deţinuţii în arest preventiv să se sinucidă.

20 apr. 2017, 12:01
Consiliul Europei recomandă: Arestul preventiv să fie ultima soluţie a judecătorilor

Comitetul de Prevenire a Torturii (CPT) susţine că a făcut vizite în mai multe aresturi, dar şi penitenciare din mai multe state, unde au întâlnit condiţii precare. Acestea s-au regăsit mai ales în arestul preventiv şi recomandă ca acesta să fie o ultimă soluţie pe care judecătorii să o ia.

Potrivit membrilor acestui comitet, citaţi de România TV, există un risc foarte ridicat ca deţinuţii în arest preventiv să se sinucidă, pe fondul condiţiilor precare şi al căderilor nervoase generate de împrejurări. „Detenția preventivă poate avea efecte psihologice grave — ratele de sinucidere în rândul persoanelor aflate în detenție preventivă pot fi de câteva ori mai mari decât în rândul deținuților cu condamnări definitive — și alte consecințe grave, cum ar fi distrugerea legăturilor de familie sau pierderea locului de muncă sau a locuinței„, a spus președintele CPT, Mykola Gnatovskyy.

În medie, circa 25% dintre toți deținuții din statele membre ale Consiliului Europei nu au primit încă o sentință finală, conform datelor oficiale ale organizației. În rândul cetățenilor străini, proporția este în mod semnificativ mai mare, de circa 40%.