Consiliul General al Capitalei discută marţi înfiinţarea unor societăţi comerciale ale Municipalităţii şi a funcţiei de administrator

Acordul de principiu pentru înființarea a 19 societăți comerciale ale Municipalității, organizarea unu concurs pentru stabilirea logo-ului Capitalei, dar și aprobarea unor tarife pentru închirierea Arenei Naționale figurează pe ordinea de zi a ședinței de marți a Consiliului General al Municipiului București (CGMB).

28 feb. 2017, 06:13
Consiliul General al Capitalei discută marţi înfiinţarea unor societăţi comerciale ale Municipalităţii şi a funcţiei de administrator

În şedinţa CGMB vor fi supuse aprobării 19 proiecte de hotărâre prin care se solicită acordul de principiu al CGMB pentru înființarea de societăți comerciale pe acțiuni deținute în proporție de 100% de Municipalitate, care urmează să desfășoare activități în domeniul serviciilor publice.

Primarul general Gabriela Firea a dat asigurări că această reorganizare nu presupune niciun fel de disponibilizare din rândul personalului aflat acum în cadrul structurilor PMB, ci, din contră, preluarea acestuia în cadrul societăților nou înființate și crearea de noi locuri de muncă.

De asemenea, pe ordinea de zi se află și adoptarea unui nou regulament de organizare și funcționare a CGMB, în condițiile în care regulamentul adoptat în 2015 a fost suspendat, după ce Prefectura București a formulat acțiune împotriva hotărârii din 2015 care prevedea adoptarea acestuia.

Consilierii generali ai Capitalei urmează să se pronunțe și asupra înființării funcției de administrator public la nivelul municipiului București, în cadrul aparatului de specialitate al primarului general. Administratorul public, în baza unui contract de management încheiat cu primarul general, va putea îndeplini atribuții de coordonare a aparatului de specialitate al primarului, a serviciilor și instituțiilor publice de interes local, precum și a societăților comerciale înființate de Consiliul General.

Un alt proiect de hotărâre prevede tarifele de închiriere pentru evenimentele care se desfășoară pe Arena Națională. Sumele încasate vor constitui venituri proprii la ALPAB și PMB, fiind distribuite în mod egal între acestea. Contractele de închiriere pentru evenimente vor fi încheiate de către ALPAB, care va încasa și chiria aferentă. Prețurile vor putea fi actualizate anual.

Mai exact, este vorba despre următoarele tarife: campionatul intern de fotbal, Cupa Ligii și Cupa României, meciuri ale echipei naționale — 13.000 de euro/eveniment; UEFA Champions League — 28.000 de euro/eveniment, UEFA Europa League — 23.000 de euro/eveniment; evenimente culturale — 18.000 euro/eveniment; evenimente speciale, cu închiriere inclusiv a Arenei Naționale — 30.000 de euro/eveniment.

Consilierii urmează să se pronunțe și asupra proiectului care prevede că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București va putea închiria spații situate în incinta celor 20 de spitale aflate în administrarea sa.

Un alt proiect de pe ordinea de zi este cel în baza căruia Consiliul Local al Sectorului 1 va fi împuternicit să hotărască cu privire la încheierea unei înțelegeri de cooperare între acest sector al Capitalei și Sectorul Centru al Municipiului Chișinău din Republica Moldova.

Totodată, Primăria ar putea organiza un concurs public pentru realizarea unui logo reprezentantiv al orașului. Conform proiectului de hotărâre, lucrarea va trebui să aibă un design atractiv, să fie ușor recognoscibilă, să îmbine elemente care să reflecte tradiția istorică a Bucureștiului cu elemente care să țină cont de tendințele actuale, să permită declinarea ulterioară a unor brand-uri sectoriale (București cultural, București turistic, București muzical, București sportiv etc.).

Va fi supusă votului și aplicarea unei norme interne a Municipiului București privind procedura simplificată proprie pentru achizițiile publice de servicii hoteliere sau de catering. Este vorba despre servicii a căror valoare estimată, fără TVA, este cuprinsă între 132.519 și 3.334.050 lei.