ŞEDINŢĂ la PNL. Criteriile de integritate, adoptate. Avertisment dur, transmis de Blaga

Liberalii s-au întrunit, vineri, în şedinţa Consiliului Naţional la Palatul Parlamentului, pe agendă figurând aprobarea criteriilor de integritate, validarea numirii lui Ilie Bolojan ca secretar general şi a lui Cătălin Predoiu la şefia interimară a PNL Bucureşti, dar şi subiectul candidatului PNL la Primăria Capitalei.  

11 dec. 2015, 12:12
ŞEDINŢĂ la PNL. Criteriile de integritate, adoptate. Avertisment dur, transmis de Blaga

Copreşedintele Vasile Blaga le-a transmis liberalilor că cei care pierd alegerile la ei acasă nu se vor regăsi în conducerea PNL.

„Realizările de anul viitor vor fi suma realizărilor tuturor organizaţiilor judeţene şi locale. Nimeni dintre cei care vor pierde alegerile la ei acasa nu vor fi în conducerea PNL”, a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga, la Consiliul Naţional al partidului, în prezenţa a peste 700 de liberali.

Citeşte şi: Consiliul Naţional PNL adoptă vineri CODUL de INTEGRITATE pentru CANDIDAŢII la ALEGERILE din 2016

Copreşedintele PNL a mai spus că liberalii vor adopta criteriile de integritate nu numai pentru alegerile locale, ci şi pentru cele parlamentare, afirmând că PNL nu va face scut în faţa justiţiei aşa cum se întâmplă în PSD.

Vasile Blaga a afirmat că PNL nu are altă cale decât aceea de a înţelege reforma ca înnoire şi profesionalizare a clasei politice şi „nu plecând de la ideea de epura pe cineva”.

„Am trăit puseuri de reformă a unui partid sau al altuia. O reformă într-un partid nu se face plecând de la idea de a epura pe cineva, ci de a păstra ceea ce este bun. Reforma nu se face plecând de la criterii subiective, ci pe criterii clare, transparente, obiective”, a spus Blaga.”Am ajuns la concluzia că trebuie ca persona care va candida la funcţia de primar să fie şi preşedintele de organizaţie. Cine nu pleacă, pleacă din funcţie. (…) Când am decis unificarea, am decis că este important să lăsăm în urmă trecutul şi să ne concentrăm pe viitor şi prezent. Trebuie să dezbatem greşelile din trecut numai ca pilde pentru viitor”, a mai afirmat copreşedintele PNL.

Blaga a susţinut că dacă PNL şi PDL nu ar fi fuzionat, societatea românească ar fi fost încă „sub conducerea PSD”, scrie Mediafax.

Copreşedintele PNL a mai spus că „nereuşita de a reprezenta la capacitatea dorită o generaţie ajunsă prin forţele proprii la maturitate, care lucrează în corporaţii”, politizarea adimistraţiei publice şi incapacitatea partidelor politice de a se dezvolta odată cu societatea românească au generat nemulţumirea străzii.

„Am văzut situaţii în care politicienii au mimat reforme şi au invocat pretexte ca să le îngroape ulterior”, a subliniat Vasile Blaga, afirmând că dacă PNL nu se va reforma „pas cu pas, pe criterii clare şi realiste, aplicate cu bunăcredinţă”, partidul va „pierde imens”.

Gorghiu: PSD – un partid lipsit de busolă, se zbate între ideologia vechilor comuniști și apucăturile noilor baroni

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a declarat, la rândul său, că alegerile vor fi câștigate de partidul care probează că se poate guverna bine, afirmând că liberalii nu sunt în competiție cu PSD, un partid „lipsit de busolă și care se zbate între ideologia vechilor comuniști și apucăturile noilor baroni”.

Nu suntem în competiție cu nimeni altcineva, decât cu noi înșine. Îndemnul meu către dumneavoastră este de a nu vă raporta la ceilalți, pentru că nu este suficient să fim mai buni decât ei. De la ceilalți, românii nu au nicio așteptare. Nu ne putem întrece cu PSD, care este un partid lipsit de busolă și se zbate între ideologia vechilor comuniști și apucăturile noilor baroni. PNL face performanță și istorie încă din 1875, spre deosebire de alții, care fac prăpăd din 1945. Nu suntem în competiție nici cu celelalte partide, care au întins pe același colț vechi de pâine naționalismul sau fundamentalismul anti-justiție. (…) Nu acceptam nici comunismul, nici traseismul, nici falsul, nici discriminarea, nici problemele cu justiția„, a susținut copreședintele PNL, la reuniunea Consiliului Național al formațiunii.

Gorghiu a spus că PSD preia criteriile PNL, dar apoi le modifică pentru ca toți social-democrații să poată ajunge în Parlament. În acest context, ea a acuzat PSD că „mimează etica”.

Citeşte şi: DECALOGUL candidaţilor PNL la alegerile din 2016: Să nu fie traseişti, să nu aibă probleme penale

Criteriile de integritate

Consiliul Național al PNL a adoptat criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candida în alegerile de anul viitor, printre care se numără faptul că aceștia nu trebuie să fi fost condamnați definitiv sau urmăriți penal, să nu fi fost traseiști politic și să nu fi plagiat.

Candidații PNL nu trebuie să fi fost membri sau colaboratori ai securității, trebuie să nu fi fost dovediți ofițeri acoperiți și să nu fi deținut funcții retribuite în aparatul de conducere al Partidului Comunist Român, la orice nivel.

Alte criterii prevăd că aceștia nu trebuie să își fi schimbat apartenența politică astfel încât să fie candidați pentru al treilea partid politic, altfel decât prin fuziuni, să nu fi angajat în funcții, în cadrul instituțiilor publice pe care le-au condus sau le conduc, soțul/ soția, rude sau afini de gradul I, să nu fie parte în afaceri sau contracte cu instituția pentru care candidează sau în instituții din subordinea acesteia, să nu aibă nereguli sau falsuri constatate prin hotărâri definitive în declarația de avere sau de interese.

De asemenea, candidații nu trebuie să se afle sub efectul unei hotărâri definitive de incompatibilitate sau conflict de interese, trebuie să nu fi avut declarații sau atitudini rasiste, șovine, xenofobe sau discriminatorii constatate prin hotărâri definitive, să nu înregistreze datorii la bugetul local mai vechi de un an, în calitate de persoane fizice, să nu fi fost dovediți prin hotărâri judecătorești definitive că au obținut diplome sau alte titluri prin plagiat.

Candidații nu trebuie să fi fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de corupție, pentru infracțiuni comise cu violență sau pentru alte infracțiuni cu intenție, să nu fi început împotriva lor urmărirea penală pentru luare de mită sau dare de mită, să nu fi fost trimiși în judecată pentru alte infracțiuni comise cu intenție și să nu se afle într-o măsură preventivă — arest, arest la domiciliu sau control judiciar pentru orice infracțiune cu intenție.

Criteriile de integritate au fost adoptate cu majoritate de voturi. S-au înregistrat un vot împotrivă și o abținere.

Gorghiu: Vor fi anumite pierderi în partid în urma aplicării criteriilor de integritate

Copreședintele PNL Alina Gorghiu a admis vineri că vor fi anumite pierderi din rândul membrilor formațiunii politice după aplicarea criteriilor de integritate.

Nu s-a făcut acest calcul pentru că nu au fost desemnați toți candidații la nivel județean și atunci candidaturile la nivel județean trebuie să fie finalizate, trebuie aplicată această formulă a criteriilor de integritate și abia apoi, dar vor fi anumite pierderi”, a spus Alina Gorghiu, la Consiliul Național al PNL, care se desfășoară la Palatul Parlamentului.

Consiliul Național al PNL a adoptat vineri criteriile de integritate pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor candida în alegerile de anul viitor, printre care se numără faptul că aceștia nu trebuie să fi fost condamnați definitiv sau urmăriți penal, să nu fi fost traseiști politic și să nu fi plagiat.