Constantin Bălăceanu Stolnici, Dan Mircea Enescu şi Maia Morgenstern au primit „Cheia oraşului Bucureşti”

Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici, medicul Dan Mircea Enescu şi actriţa Maia Morgenstern au primit, în cadrul unei ceremonii organizată vineri, diplome de merit pentru întreaga activitate şi „Cheia oraşului Bucureşti", potrivit reprezentanţilor Primăriei Capitalei.

01 dec. 2017, 17:55
Constantin Bălăceanu Stolnici, Dan Mircea Enescu şi Maia Morgenstern au primit „Cheia oraşului Bucureşti”

Vineri seara, de la ora 19.00, în cadrul unei ceremonii de Ziua Naţională, primarul general Gabriela Firea a acordat mai multe diplome de merit pentru întreaga activitate.

Constantin Bălăceanu Stolnici, Maia Morgenstern, Razvan Theodorescu, Felicia Filip, Ilie Nastase, Dan Mircea Enescu sunt personalităţile care vor primi „Cheia Oraşului”.

Festivitatea a avut loc în Sufrageria Regală de la Muzeul de Artă al României.

Născut în 6 iulie 1923, Constantin Bălăceanu-Stolnici este un om de ştiinţă român, medic neurolog şi profesor de Neuropsihologie şi Anatomie a Sistemului nervos. El este membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti, doctorul Dan Mircea Enescu este specialist în micro­chirurgie reconstructivă. El este inventatorul Băncii de Piele, a contribuit la înfiinţarea Băncii de Pancreas şi este membru fondator al Asociaţiei Chirurgilor Plastici din România. Dincolo de aceste distincţii, medicul a reuşit, de-a lungul timpului, să trateze numeroşi copii, motiv pentru care mulţi părinţi apelează la el atunci când cei mici se confruntă cu probleme de sănătate.

Maia Morgenstern s-a născut, la Bucureşti, într-o familie evreiască. Şi-a început cariera actoricească la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Ulterior, a jucat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat din Bucureşti. A câştigat notorietate, în special, datorită rolurilor din filmele „Balanţa”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patimile lui Hristos”.

Soprana Felicia Filip a cântat la Royal Opera House Covent Garden, din Londra, la Staatsoper, din Viena, şi la Liceu, în Barcelona. Ea a realizat o premieră în muzica românească, fiind prima soprană care s-a asociat cu o trupă rock, respectiv cu Iris.

Istoric de artă şi politician român, Răzvan Theodorescu este membru al Academiei Române începând din 2000. A fost senator PSD şi ministru al Culturii. Theodorescu a fost preşedinte al Radioteleviziunii Române, membru în Colegiul Naţional al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi membru în două academii din sud-estul Europei: Academia albaneză şi Academia macedoneană.

Ilie Năstase este un fost jucător profesionist de tenis de câmp. A fost numărul unu mondial de două ori, în 1972 şi 1973. În anii ’90, candidând în 1996 la postul de primar al Bucureştiului.