Construcţia celor două noi poduri peste Dunăre va începe până în 2017

Construcţia celor două noi poduri peste Dunăre, Silistra - Călăraşi şi Nikopol - Turnu Măgurele, va începe până în 2017, a anunţat ministrul bulgar al Transporturilor, Nikolina Angelkova.

31 oct. 2014, 17:17
Construcţia celor două noi poduri peste Dunăre va începe până în 2017

Ministrul bulgar al Transporturilor, Nikolina Angelkova, a explicat vineri că termenele limită au fost incluse în memorandumul româno-bulgar privind construcţia a două noi poduri peste Dunăre. În cazul adoptării deciziei de a se construi doar un pod rutier, aceasta va fi implementată în 2019, potrivit Agerpres.

Autorităţile de la Sofia lucrează la formularele pentru finanţarea construcţiei, conform programului de cooperare transfrontalieră dintre Bulgaria şi România pentru perioada 2014-2020.

Demersurile pentru începerea lucrărilor la cele două noi poduri peste Dunăre vor fi finalizate în următorii doi ani şi sunt examinate oportunităţile de creare a unor parteneriate public-privat.

În prezent, există două poduri peste Dunăre care leagă Bulgaria de România. Podul Ruse – Giurgiu, lansat în 1954, şi podul Vidin – Calafat, inaugurat în 2013.

Podul de la Calafat-Vidin are o lungime de aproximativ 2 kilometri, 4 benzi rutiere (două pe fiecare sens), o linie simplă de cale ferată, două trotuare şi o pistă pentru biciclişti. De la darea sa în folosinţă, podul a fost traversat de 650.000 de vehicule.

Valoarea investiţiei pentru podul mixt Calafat-Vidin, în cazul României, a fost de 27.538.471,88 euro, sursa de finanţare fiind asigurată de Comisia Europeană, cu fonduri nerambursabile (75%) şi de Guvernul României, cu fonduri de la bugetul de stat (25%).