Construcţia celui mai PUTERNIC LASER din lume la Măgurele atrage investitori străini în România

Aproximativ 1.000 de cercetători în fizică şi chimie şi ingineri din centre internaţionale renumite vor veni anual în oraşul Măgurele pentru a lucra în laboratorul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics), care urmează să fie construit în spatele reactorului nuclear din localitate.

19 nov. 2013, 08:01
Construcţia celui mai PUTERNIC LASER din lume la Măgurele atrage investitori străini în România

„În contextul actual, în care laboratorul ştiinţific ELI-NP implementat de Uniunea Europeană va atrage numeroase oportunităţi, oraşul Măgurele trebuie să se dezvolte pe partea de construcţii civile. Investiţiile în construcţiile civile vor aduce beneficii multiple pentru Guvern, investitori, societate civilă şi locuitorii oraşului. Încurajez şi susţin toate proiectele care pot contribui la dezvoltarea oraşului şi comunităţii din Măgurele”, a declarat Narcis Constantin, viceprimarul oraşului Măgurele, potrivit Agerpres.

CITEŞTE ŞI: Puterea LASERULUI de la Măgurele ar putea duce la TELEPORTAREA din „Star Trek”

Un complex rezidenţial ridicat de un grup de investitori britanici a fost inaugurat la Măgurele, investiţia venind în contextul în care se preconizează că în câţiva ani oraşul, situat la 12 kilometri de Bucureşti, va fi „Mecca oamenilor de ştiinţă” din toată lumea.

Într-o jumătate de an, investitorii britanici au ridicat zece blocuri în ideea de a oferi locuinţe la preţuri rezonabile pentru savanţii care lucrează la Institutul pentru Fizica Pământului de la Măgurele şi pentru cei care vor fi angajaţi să facă studii la cel mai puternic laser din lume.

„Este extraordinar că suntem implicaţi în acest proiect de la Măgurele, unde se face istorie cu proiectul ELI prin crearea celui mai puternic laser din lume şi că avem fantastica oportunitate să păşim pragul acestui oraş”, a explicat unul dintre investitorii britanici, Richard Cope.

În complexul realizat de investitorii britanici o garsonieră costă 20.000 de euro, iar un apartament cu patru camere nu depăşeşte 70.000 de euro, primii cumpărători achiziţionându-şi noile locuinţe încă de la inaugurarea complexului.

În total, investiţia de la Măgurele va fi de 293 de milioane de euro, bani proveniţi din fondurile structurale. Laboratorul de la Măgurele va fi dat în funcţiune în 2017, odată cu celelalte două laboratoare, din Cehia şi Ungaria.