Constructorii de locuinţe care montează centrale pe gaz, obligaţi să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea

Constructorii de ansambluri de locuinţe amplasate în zone în care există sisteme de termoficare vor fi obligaţi să trimită primăriei un studiu în care să demonstreze că soluţia de încălzire aleasă pentru noile apartamente este mai eficientă decât termoficarea, potrivit economica.net.

RomaniaTV.net
19 sept. 2017, 08:36
Constructorii de locuinţe care montează centrale pe gaz, obligaţi să dovedească primăriei că sunt mai eficiente decât termoficarea

Legea de modificare a legii energiei termice, care se află cum în dezbaterea Comisei de Industrii din Camera Deputaţilor, ar putea introduce noi obligaţii pentru constructorii de locuinţe legate de instalarea sistemelor de încălzire, dacă o propunere a Autorităţii de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), va fi în final votată de parlamentari.

Pe scurt, dacă cineva construieşte un bloc în oraş, într-o zonă deservită de o reţea de termoficare urbană şi vrea să monteze centrale termice în apartamente, trebuie să demonstreze Primăriei că aceasă soluţie este mai eficientă „economic şi energetic” decât sistemul centralizat de încălzire. Dacă nu o va face, nu primeşte autorizaţie de construcţie.
Această nouă prevedere a fost dezvăluită de vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, unul dintre cei implicaţi în redactarea noii legi.

„Unităţile Administrativ Teritoriale trebuie să desemneze zonele unitare de încălzire. Poate fi oricât, poate fi un cvartal, un grup de blocuri, nu trebuie să fie un oraş întreg. Când (dezvoltatorul-n.red.) vine să ceară autorizaţie de construcţie, el trebuie să facă dovada că sistemul de încălzire propus este cel mai eficient din punct de vedere economic şi energetic. Trebuie să prezinte un studiu, elaborat de experţi”, a declarant Calotă, pentru ECONOMICA.NET.

Practic, dacă în acea zonă unitară de încălzire, care va fi delimitată de Primărie, funcţionează un sistem de termoficare urbană, cine va construi blocul trebuie să dovedească faptul că, dacă va dori să monteze, spre exemplu, centrală termică de scară sau centrale pe gaz individuale, aceste fome de încălzire sunt mai eficiente decât încălzirea centralizată. Chiar dacă în multe oraşe din România aceasta este încă puternic subvenţionată.

Dacă nu va demonstra, nu va primi autorizaţia de construcţie pentru acel condominiu cu forma de încălzire aleasă.

Oficialul a spus că discuţiile pe marginea legii sunt în faza finală la Comisia de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, iar spre finalul acestei săptămâni ar putea intra în Plenul Camerei.