S-au terminat consultările pentru desemnarea noului prim-ministru. Klaus Iohannis a anunţat că Mihai Tudose este premierul desemnat

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat luni, începând cu ora 15:00, toate partidele parlamentare la consultări în vederea desemnării unui candidat la funcţia de prim-ministru. Coaliţia PSD-ALDE merge cu propunerea Mihai Tudose, ministru demisionar al Economiei. PNL a decis că nu va face o nominalizare, caz în care PMP, prin vocea lui Traian Băsescu, a anunţat că va veni cu o propunere proprie.

26 iun. 2017, 04:37

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seara, că îl va propune Parlamentului pe Mihai Tudose drept candidat la funcţia de prim-ministru. 

UPDATE: Klaus Iohannis face declaraţii de presă la ora 20.00

UPDATE – Delegaţia UDMR a încheiat consultările cu preşedintele Klaus Iohannis

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că partidul său nu are nicio propunere pentru funcția de premier. 

„Majoritatea are dreptul de a propune un Guvern și de a asigura sprijin parlamentar. Noi nu avem nicio propunere de premier pentru că nu facem parte din majoritate. Este adevarat că avem o înțelegere cu PSD-ALDE de colaborare parlamentară și vom face o primă analiză a colaborării noastre după sfârșitul sesiunii de primăvară”, a declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele Klaus Iohannis a început luni consultările cu delegaţia UDMR în vederea desemnării viitorului prim-ministru. 

Consultările preşedintelui Iohannis cu UDMR au fost precedate de discuţiile cu delegaţia PMP şi vor fi urmate, de la ora 18.30, de cele cu reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale.


UPDATE Traian Băsescu şi PMP îl propun pe europarlamentarul Siegfried pentru funcţia de prim-ministru.

„PMP a propus Preşedintelui Iohannis nominalizarea lui Siegfried Mureşan pentru funcţia de Prim Ministru, europarlamentar PMP, 36 de ani, generaţia Macron şi Trudeau (PM Canada). Anexez CV-ul lui Siegfried Mureşan şi, pentru completarea imaginii, comparaţi cele 2 poze.

Sperăm că propunerea PMP va întruni votul tuturor partidelor membre ale Partidului Popular European, al cărui purtător de cuvânt este (PNL, UDMR, PMP), dar şi al USR”, a postat Traian Băsescu pe Facebook.

Traian Băsescu a declarat luni că desemnarea ca premier a lui Mihai Tudose de către PSD este o desemnarea „ratată” şi o „capcană”, în care nici Liviu Dragnea nu speră ca preşedintele Klaus Iohannis să cadă.

„Opinia noastră despre desemnare: Este o desemnare ratată, care după mine este destinată să-l atragă pe preşedintele Iohannis într-o capcană a unei desemnări ratate. Eu cred că nici Dragnea nu speră ca domnul preşedinte Iohannis să cadă în această capcană”, a afirmat Băsescu.


UPDATE Klaus Iohannis a primit delegaţia USR la ora 17.30. Delegaţia condusă de Traian Băsescu îi mai are în componenţă pe Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Dorel Onaca.

În debutul discuţiilor, Traian Băsescu i-a spus lui Iohannis zâmbind: „Să nu aveţi speranţa că eu nu am o propunere”.

Traian Băsescu este propunerea cu care liderii PMP se vor prezenta la consultările de la Cotroceni pentru desemnarea noului premier.

Citeşte şi: PMP merge la Cotroceni cu variantă de premier: Traian Băsescu

UPDATE Klaus Iohannis a primit delegaţia USR la ora 17.00

Preşedintele interimar al USR, Elek Levente, a declarat luni, la ieşirea de la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că i-a transmis şefului statului că partidul pe care îl reprezintă nu va susţine un guvern PSD, cu atât mai puţin un premier ca Mihai Tudose, despre care a spus că a plagiat în teza de doctorat.

”Am transmis preşedintelui mesajul că nu vom susţine guvern PSD, cu atât mai puţin un premier ca Mihai Tudose, care a fost dovedit că a plagiat. Suntem dispuşi să susţinem un guvern non-PSD cu anumite condiţii: continuarea luptei anticorupţie, nominalizarea ministrului Justiţiei din USR sau din afara USR, dar care să garanteze că nu se atinge nimeni de Justiţie şi modificarea legislaţiei electorale, astfel încât primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin”, a declarat Elek Levente.


UPDATE Convorbirile cu PNL s-au încheiat. după 15 minute.

Ludovic Orban, a afirmat, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că liberalii i-au transmis şefului statului că PNL îşi poate asuma guvernarea oricând, însă doar dacă ar avea o majoritate în spate, ceea ce nu au reuşit să obţină, astfel încât scopul lor acum este să blocheze formarea unui Guvern PSD, în Parlament.

„Delegaţia PNL i-a prezentat preşedintelui României, Klaus Iohannis, poziţia politică a partidului, care a fost adoptată astăzi. (…) Poziţia noastră a fost aceea că PNL este oricând pregătit să-şi asume răspunderea guvernamentală, dar doar în baza unei majorităţi parlamentare solide, coerente, care să permită punerea în practică a unui program de guvernare liberal”, a spus Orban, la finalul consultărilor, potrivit News.ro.

El a precizat din nou că, în cursul discuţiilor purtate cu celelalte partide parlamentare, cu excepţia PSD, nu s-a reuşit degajarea unei astfel de majorităţi „din diferite motive”. „Ca atare, aşteptăm decizia preşedintelui”, a spus liderul PNL.

Întrebat de ce nu au propus totuşi un premier, el a spus că PNL nu face „politică ca să ne aflăm în treabă”. „Propui un premier atunci când ai în spate votul unei majorităţi certe”, a afirmat el.

Ludovic Orban a mai afirmat că PNL va vota împotriva oricărui Guvern care are în componenţă PSD, iar scopul actual este blocarea oricărui Guvern social-democrat.

„Considerăm că încă nu e desemnat un premier (Mihai Tudose – n.r.), nu s-a ajuns la un vot în Parlament, iar decizia noastră e clară, de a ne implica în împiedicarea unui Guvern PSD”, a afirmat el.


UPDATE Klaus Iohannis a primit delegaţia PNL, condusă de Ludovic Orban, din care face parte şi Raluca Turcan.

PNL a anunţat că nu va face propunere de prim-ministru. 

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre Mihai Tudose: Dacă nu e bun la Ministerul Economiei, nu înţeleg de ce ar fi bun ca prim-ministru

UPDATE Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au ajuns la Cotroceni şi au fost primiţi de preşedintele Klaus Iohannis.

Întâlnirea a durat doar 15 minute, iar liderii PSD-ALDE nu au făcut declaraţii la plecare.

Propunerea PSD-ALDE este Mihai Tudose.

Citeşte şi: Mihai Tudose este propunerea PSD pentru funcţia de premier. Ce notă a primit Tudose la evaluarea lui Dragnea

UPDATE Orarul consultărilor de la Palatul Cotroceni, anunţat de Administraţia Prezidenţială

15:00
Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE)

16:00
Consultări cu Partidul Naţional Liberal (PNL)

17:00
Consultări cu Uniunea Salvaţi România (USR)

17:30
Consultări cu Partidul Mişcarea Populară (PMP)

18:00
Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

18:30
Consultări cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale


UPDATE Conducerea PSD se întruneşte în şedinţa CExN luni dimineaţă, la ora 10.30, la Palatul Parlamentului. La finalul ei, social-democraţii vor vota asupra variantelor de premier, urmând ca delegaţia partidului să meargă, la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, cu o singură variantă. Liviu Dragnea anunţa că numele propunerii de premier va fi făcut public într-o declaraţie de presă la finalul consultărilor, în jurul orei 16.00.

Liviu Dragnea spunea săptămâna trecută, după trecerea moţiunii de cenzură, că PSD are patru variante de premier, din care va alege una.

„Sa fie un om corect, responsabil, care sa nu fie aventurier, sa aiba capacitatea de implementare a programului de guvernare, un om cinstit. Nu va fi un premier din afara partidului. Eu am patru variante, si doamne si domni. Avem toate argumentele sa finalizam saptamana viitoare votul pentru noul guvern. Daca luni avem desemnarea de la Cotroceni, in cateva zile intram cu votul in Parlament”, anunţa Dragnea în ziua moţiunii.

Gabriela Firea a venit şi ea cu o listă de propuneri, tot fără a le numi.

„Până la această oră, sunt patru, cinci propuneri de candidaţi, şi colegi din partid, şi oameni de stânga, care au colaborat cu noi. Pe listă sunt şi doamne. Mă bucur că sunt şi doamne. Femeile sunt extrem de eficiente, organizate. Sunt convinsă că vom alege cu mult mai mult discernământ, de această dată”, a declarat Gabriela Firea sâmbătă. 

Codrin Ştefănescu a plusat şi a spus că PSD au opt nume pe lista de potenţiali premieri. Printre ei, actualul ministru al Economiei, Mihai Tudose, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele Comisiei SRI, Adrian Ţuţuianu, europarlamentarul Viorica Dăncilă.

„Nu sunt patru nume pe listă, sunt opt nume şi printre cele opt nume era şi domnul Tudose. Era şi domnul Ţuţuianu, era şi Olguţa Vasilescu, era şi Viorica Dăncilă”, a declarat Codrin Ştefănescu la Antena 3.

Duminică seară, România TV a aflat că cel mai probabil nume pentru nominalizare este cel al lui Mihai Tudose, informaţie confirmată ulterior şi de alte site-uri de ştiri din surse social-democrate.

Citeşte şi: Mihai Tudose şi Marius Nica, propunerile PSD pentru postul de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat oficial joi partidele parlamentare la consultări pentru luni, trimiţând liderilor acestora programul discuţiilor la care fiecare partid va putea trimite o delegaţie alcătuită din cinci persoane.

Toate consultările vor avea loc în cursul zilei de luni, începând cu ora 15.00, când PSD şi ALDE sunt chemate împreună la discuţii cu preşedintele Iohannis. După PSD şi ALDE vor veni liberalii, de la ora 16.00, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

În ceea ce priveşte viitorul şef al Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis a spus că premierul pe care îl va desemna trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că luni va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

El a respins „sfaturile” şi „scenariile” politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că „aceste lucruri se stabilesc prin vot”, la fel ca şi majoritatea.

Întrebat cum va „testa” existenţa noii majorităţi parlamentare, aluzie la declaraţiile sale de joi, Iohannis a spus că procedurile constituţionale sunt clare, el urmând să desemneze o persoană după consultări, care va trece prin votul Parlamentului.

„O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. E simplu. nu e nicio complicaţie”, a spus, zâmbind, Iohannis.

El a explicat că acestea sunt procedurile constituţionale.

„Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică pe real în Parlament”, a mai spus el.

Preşedintele Iohannis a mai spus că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei „crize profunde”, ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele „nu pot fi excluse” ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

„Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament”, a mai spus preşedintele.

PSD şi ALDE, coaliţia care săptămâna trecută şi-a demis prin moţiune de cenzură propriul Guvern la nici jumătate de an de la instalare, revendică din nou dreptul de a forma un Cabinet. Social-democraţii vor stabili luni, în două şedinţe succesive – Comitetul executiv şi grupuri parlamentare reunite – numele persoanei pe care vor să i-o propună preşedintelui Iohannis pentru a fi desemnată drept candodat la funcţia de prim-ministru.

PSD și ALDE vor merge împreună la consultări și vor propune un singur nume pentru funcția de premier. Candidatul va fi stabilit în ședințele conducerii celor două partide care vor avea loc în prima parte a zilei de luni.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, de această dată, vor fi mai multe propuneri pentru funcția de premier, iar Comitetul Executiv Național și mai apoi grupurile parlamentare vor fi cele ce vor decide cine va fi nominalizatul.

„Am discutat cu câțiva colegi și sunt câteva variante pe care o să le propun Comitetului Executiv Național, nu va fi doar una. Voi propune mai multe variante”, a menționat Dragnea, adăugând că are patru variante, printre care și femei.

Tot luni se va reuni și conducerea PNL pentru a stabili delegația și mandatul cu care aceasta va merge la Cotroceni.

PNL, a doua forţă politică din Parlament, nu a decis deocamdată dacă vor propune sau nu pe cineva pentru funcţia de prim-ministru. După demiterea Guvernului Grindeanu, liderii PNL au hotărât consultarea tuturor organizaţiilor judeţene şi apoi o şedinţă cu toţi liderii de filiale şi cu parlamentarii pentru a decide mandatul cu care delegaţia PNL se va prezenta la Cotroceni.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în acest sens vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.

La rândul lor, cei din USR au decis săpătmâna trecută să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe condiţii pentru susţinerea unui viitor Guvern: Ministerul Justiţiei să fie oferit USR, premierul să fie o persoană credibilă şi integră şi să primească garanţii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că, de această dată, vor fi mai multe propuneri pentru funcția de premier, iar Comitetul Executiv Național și mai apoi grupurile parlamentare vor fi cele ce vor decide cine va fi nominalizatul.

„Am discutat cu câțiva colegi și sunt câteva variante pe care o să le propun Comitetului Executiv Național, nu va fi doar una. Voi propune mai multe variante”, a menționat Dragnea, adăugând că are patru variante, printre care și femei.

Tot luni se va reuni și conducerea PNL pentru a stabili delegația și mandatul cu care aceasta va merge la Cotroceni.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că liberalii vor purta discuții exploratorii cu orice formațiune în afară de PSD pentru crearea unei majorități parlamentare.

„Vom purta discuții exploratorii cu orice partener în afară de cei care și-au bătut joc de România. (…) E extrem de dificil de construit o majoritate stabilă și solidă. Vor trebui îndeplinite foarte multe condiții și va trebui o armonizare a punctelor de vedere față de un program de guvernare. Nu putem totuși să ignorăm această eventualitate și să nu încercăm să deschidem discuții pentru prefigurarea unei astfel de majorități”, a declarat Orban.

USR ar fi de acord să susțină un guvern de coaliție al Opoziției, dar va prezenta direct președintelui Klaus Iohannis propunerile, fără să aibă negocieri cu alte partide, a precizat săptămâna trecută senatorul acestui partid Vlad Alexandrescu.

„Pentru responsabilitate am fi, eventual, de acord să susținem un guvern de coaliție al Opoziției, cu condiția ca el să fie condus de un prim-ministru responsabil, integru, nu neapărat de culoare politică, cu o echipă profesionistă, cu o reformă a legilor electorale cu alegerea primarilor în două tururi. (…) Noi am constituit o delegație care se va prezenta și va propune președintelui Iohannis formula noastră. Noi nu vom avea negocieri cu alte partide în momentul de față. Noi mergem la Cotroceni să spunem punctul de vedere al nostru direct președintelui și nu ar putea fi vorba de o alianță cu alte partide, ci este vorba de o susținere a unui guvern de coaliție”, a explicat Alexandrescu la Parlament.