Consumăm fructe BOLNAVE de CANCER şi legume cu VIROZE!

Cercetătorii din domeniul agricol atrag atenţia că multe dintre legumele şi fructele de pe piaţă sunt bolnave de bacterioze, cancere şi viroze care afectează sănătatea oamenilor. Fenomenul a apărut din cauza importurilor masive de seminţe în urma reducerii drastice a suprafeţelor institutelor de cercetări agricole.

27 mart. 2014, 04:38
Consumăm fructe BOLNAVE de CANCER şi legume cu VIROZE!

Microplasmoze, cancer bacterian, viroze şi bacterioze sunt doar câteva dintre bolile plantelor introduse în România în ultimii ani, odată cu importurile de seminţe şi hibrizi. Semnalul de alarmă a fost tras chiar de parlamentarii români, care vor să stopeze, printr-o modificare legislativă, retrocedările suprafeţelor ce aparţin unităţilor de cercetare agricolă. „În 1990, noi am avut 160.000 de ha şi acum avem sub 30.000 ha. Consecinţa este că nu mai putem produce seminţe româneşti şi atunci se aduc din import. Pe de o parte, este pericolul introducerii unor boli care nu au fost la noi sau combaterea lor necesită tratamente mai scumpe, iar pe de altă parte, soiurile care se introduc în ţară nu întotdeauna sunt potrivite pentru condiţiile noastre. La cartofi a apărut o bacterioză care le înnegreşte conţinutul. Bacterioza la cartofi a fost introdusă recent din străinătate pentru că s-au importat cartofi de sămânţă infectaţi”, ne-a declarat prof. dr. Gheorghe Sin, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gh. Ionescu-Siseşti”. 

Prof. dr. Gheorghe Sin atrage atenţia că viile şi pomii fructiferi au început să fie afectaţi de cancerul bacterian, care pune în pericol şi sănătatea oamenilor. „Virozele au apărut la toate plantele, la legume şi la pomii fructiferi, se regăsesc aproape la toate culturile. Apar diverse pete pe frunze, frunzele se încreţesc, apar deformaţii şi decolorări la frunze care afectează creşterea plantelor şi, sigur, formarea seminţelor, a fructelor şi a legumelor. Ies legume şi fructe bolnave. Apar mici, zbârcite, deformate, nu se mai dezvoltă. În afara faptului că provoacă pagube importante agriculturii româneşti, există şi riscuri pentru sănătatea oamenilor atunci când consumă astfel de legume şi fructe”, ne-a mai precizat preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. 

Cercetătorii agricoli susţin că mai sunt foarte puţine legume cu adevărat româneşti, pentru că seminţele şi răsadurile se aduc din afara ţării. 

Citeşte mai mult pe ziarulring.ro