Consumatorii nemulţumiţi de un produs, obligaţi să plătească o taxă pe reclamaţie

Românii care cumpără produse defecte prin comerţul on-line vor fi obligaţi să achite 150 de lei dacă vor să facă reclamaţie. Banii vor ajunge la mediatori, care vor prelua, astfel, atribuţiile Protecţiei Consumatorilor.

16 ian. 2015, 08:57
Consumatorii nemulţumiţi de un produs, obligaţi să plătească o taxă pe reclamaţie

Din luna aprilie 2015 va intra în vigoare o directivă europeană care obligă consumatorii şi comercianţii să rezolve litigiile legate de achiziţiile on-line prin mediere, potrivit ziarulring.ro.

Directiva impune statelor membre să implementeze platforma de soluţionare on-line a litigiilor – SOL. Aceasta va fi o mare bază de date la nivel european unde mediatorii se pot înscrie, ei fiind cei care vor soluţiona toate disputele dintre consumatori şi comercianţi sau producători la achiziţiile on-line. În prezent, dacă ai o nemulţumire, te duci la Protecţia Consumatorilor şi faci plângere.

Din aprilie, cumpărătorii nemulţumiţi pot suna un mediator la alegere sau îl pot accesa on-line, iar mediatorii vor fi obligaţi să ia legătura cu cel reclamat şi să încerce o rezolvare amiabilă a situaţiei. Iar producătorul sau comerciantul ştie că, dacă nu va rezolva la mediator, s-ar putea duce în instanţă şi să piardă. Comisia Europeană a propus pentru România o taxă undeva între 100 şi 150 de lei pentru rezolvarea plângerilor, bani care vor ajunge la mediator. Plata o poate face consumatorul care a iniţiat procedura, dar este posibil să fie obligat şi producătorul ori comerciantul să plătească, în funcţie de cum se decide la mediere. În cazul în care recunoaşte că a greşit, producătorul sau comerciantul plăteşte această sumă părţii.

În caz că reclamaţia se dovedeşte a fi neîntemeiată, plata către mediator va fi suportată de consumator”, a declarat Mugur Mitroi, membru al Consiliului de Mediere din România.

Citeşte şi: UMILITOR: O femeie, dată afară din secţia de poliţie pentru că nu sunt coli pentru reclamaţii