Consumul de fructe oleaginoase reduce cu peste 40% riscul de recidivă a cancerului colorectal

Consumul anumitor tipuri de fructe oleaginoase, precum migdalele, nucile, alunele de pădure, nucile pecan sau caju, a fost asociat cu o reducere considerabilă a riscului de recidivă a cancerului de colon, informează AFP citând un raport publicat miercuri în Statele Unite.

18 mai 2017, 17:39
Consumul de fructe oleaginoase reduce cu peste 40% riscul de recidivă a cancerului colorectal

Studiul observațional a fost realizat pe 826 de pacienți care au urmat un tratament pentru cancer de colon în stadiul 3, acesta fiind bazat în general pe intervenție chirurgicală și chimioterapie.

Astfel de pacienți — cu tumori care nu s-au răspândit în alte zone ale corpului — au 70% șanse de supraviețuire încă trei ani după tratament.

Circa 19% dintre pacienți au consumat cel puțin 56 de grame din mai multe tipuri de nuci pe săptămână. În cazul lor, s-a constatat un risc cu 42% mai mic de recidivă a cancerului și o reducere cu 57% a riscului de deces în comparație cu pacienții care nu au inclus în dieta lor nuci după încheierea tratamentului, se arată în raportul lansat înaintea întâlnirii anuale a Societății Americane pentru Oncologie Clinică (ASCO), ce va avea loc în Chicago, luna următoare.

Analizând doar consumul de fructe oleaginoase provenind de la arbori, s-a constatat o reducere cu 46% a riscului de recidivă a tumorilor și cu 53% a riscului de deces în cazul pacienților care consumau cel puțin 56 de grame pe săptămână, în comparație cu persoanele care nu mâncau nuci.

În cazul consumului de arahide — cele mai consumate fructe oleaginoase din Statele Unite — sau de unt de arahide, nu s-a observat nici un efect semnificativ.

„Numeroase studii în domeniul sănătății cardiovasculare și a diabetului au demonstrat beneficiile consumului de fructe oleaginoase și am simțit nevoia de a afla dacă acestea ar fi valabile și în cazul pacienților cu cancer colorectal”, a declarat autorul principal al studiului, Temidayo Fadelu, cercetător în domeniul medicinii în cadrul Dana Farber Cancer Institute. „Pacienții (cu cancer — n.r.) în stadiu avansat, care beneficiază de chimioterapie, întreabă în mod frecvent ce mai pot face pentru a reduce riscul de recidivă sau de deces, iar studiul nostru reprezintă o contribuție importantă la teoria potrivit căreia modificarea dietei și activitatea fizică pot fi benefice”, a completat acesta.

Consumul de fructe oleaginoase, însă, nu poate înlocui chimioterapia și alte tratamente, atrag atenția experții.

Un alt studiu, discutat miercuri înaintea conferinței de la Chicago pe tema cancerului, a fost realizat pe 992 de pacienți diagnosticați cu cancer de colon fără metastaze. Acesta a demonstrat că adoptarea unei diete mediteraneene și activitatea fizică reduc riscul de moarte prematură cu 42% și, în plus, micșorează posibilitatea de recidivă a tumorilor, precizează sursa citată.

Citeşte şi Gustări sănătoase care potolesc foamea