Contre PSD-PNL în cazul Dan Şova, după decizia CCR. Ce a decis conducerea Senatului

Biroul permanent al Senatului a solicitat, marți, Comisiei juridice să întocmească un punct de vedere, până în data de 2 iunie, referitor la decizia Curții Constituționale prin care a fost declarată neconstituțională Hotărârea Senatului privind rezultatul votului exprimat în urma cererii DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a lui Dan Șova.

26 mai 2015, 12:33
Contre PSD-PNL în cazul Dan Şova, după decizia CCR. Ce a decis conducerea Senatului

Conducerea Senatului a solicitat Comisiei juridice un punct de vedere referitor la decizia CCR în cazul Șova, însă PNL a acuzat PSD că „încearcă să plimbe motivarea CCR pe la Comisia juridică, în plen și peste tot, pentru că vor să forțeze revotarea cererii DNA în cazul Șova”, acest lucru fiind „un abuz”.

A fost prezentată decizia CCR privind neconstituționalitatea Hotărârii Senatului prin care s-a constatat că nu au fost îndeplinite condițiile cerute referitor la încuviințarea reținerii și arestării preventive a senatorului Dan Șova. Această decizie a fost transmisă, conform obiceiului, către Comisia juridică pentru a analiza și a face propuneri Biroului permanent. Termenul este până marțea viitoare. Procedura uzuală aceasta este. Sigur, decizia aparține Biroului și plenului”, a declarat vicepreședintele social-democrat al Senatului, Cristian Dumitrescu, la finalul ședinței de marți a Biroului permanent, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, secretarul liberal al Senatului, Mario Oprea, a precizat că reprezentanții PNL din Biroul permanent au propus ca Hotărârea Senatului să fie redactată fără un punct de vedere al Comisiei juridice și să stipuleze faptul că Senatul a încuviințat, prin votul din 25 martie, cererea DNA de reținere și arestare preventivă a lui Dan Șova.

Noi, cei din PNL în Biroul permanent, am propus redactarea hotărârii prin care s-a constatat că cererea DNA a fost îndeplinită pentru reținerea și arestarea preventivă a senatorului Dan Șova, acest lucru făcându-se direct, fără să mai treacă prin Comisia juridică sau prin plen. Este exact hotărârea dinainte, din care dispare cuvântul ‘nu’ și rămâne că cererea a fost aprobată de către Senatul României ținând cont de faptul că au fost mai multe voturi ‘pentru’ decât cele ‘împotrivă’ în votul dat anterior de către plenul Senatului„, a explicat Oprea.

CITEŞTE ŞI Dan Şova: NU demisionez din Senat şi nici nu intenţionez să îmi dau demisia

În opinia sa, PSD dorește revotarea cererii DNA în cazul Șova. „Cei din PSD încearcă să plimbe motivarea Curții Constituționale pe la Comisia juridică, în plen și peste tot, pentru că vor să forțeze revotarea cererii DNA în cazul Șova. Acest lucru este, bineînțeles, un abuz. Nu scrie nicăieri în motivarea Curții că votul Senatului, dat deja, este neconstituțional. Votul este dat și rămâne dat. Nu poți să dai ‘ignore’ unui vot al senatorilor așa ca într-un joc pe calculator. Ce vor face cu acest vot în momentul în care vor propune reluarea votului în cazul Șova?„, a completat liberalul.

Curtea Constituțională a României arată în motivarea privind cazul Dan Șova că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviințare a reținerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispozițiilor constituționale referitoare la cvorumul de adoptare — majoritatea membrilor prezenți la ședința plenului în care se supune aprobării cererea adresată de PÎCCJ, prin intermediul ministrului Justiției.