CONTROALE la centrele comerciale. JUCĂRIILE pot fi extrem de PERICULOASE pentru sănătatea copilului

Românii au început să se pregătească pentru Sărbătorile de Iarnă. Pieţele şi supermarket-urile au fost invadate, iar galantarele sunt mai pline ca oricând. Comisarii Protecţiei Consumatorilor spun că trebuie să fim foarte atenţi la ce şi de unde cumpărăm. Tentaţia este mare, mai ales dacă preţurile sunt mici, însă, de multe ori, calitatea este îndoielnică şi riscăm să ne punem în pericol sănătatea.

11 dec. 2014, 07:41
CONTROALE la centrele comerciale. JUCĂRIILE pot fi extrem de PERICULOASE pentru sănătatea copilului

„Recomandăm consumatorilor să urmărească cu atenţie produsul din punct de vedere organoleptic, adică să verifice aspectul, mirosul şi culoarea, şi să le refuze pe acelea pentru care au suspiciuni privind calitatea şi, mai ales, siguranţa. Să refuze produsele alimentare care prezintă urme de mucegai sau care prezintă data durabilităţii minimale depăşită. Nu cumpăraţi produse alimentare din locuri neautorizate, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare; nu va putea elibera bon de casă cu care să justifice tranzacţia comercială şi riscă să achiziţioneze un produs neconform sau chiar nesigur care poate să le afecteze sănătatea”, a declarat Mihai Perifan, comisarul şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa.

Citeşte şi SUFLET DE CRĂCIUN. Un băieţel îşi plânge tatăl în prag de SĂRBĂTORI. Tu poţi fi Moş Crăciun pentru el VIDEO

Sărbătorile de Iarnă sunt foarte aşteptate de cei mici, mai ales pentru darurile pe care le primesc. Atenţie, însă, o mare parte din jucăriile care se găsesc pe piaţă sunt neconforme şi îi pot îmbolnăvi pe cei mici. Recent, ANPC a efectuat un control mai amplu la comercianţii de jucării, vândute atât direct, cât şi online. În total, au fost verificaţi 770 de operatori economici, iar la aproape trei sferturi din aceştia au fost găsite nereguli. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 1.068.100 lei, potrivit cugetliber.ro.

De asemenea, au fost dispuse 368 de măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru nerespectarea cerinţelor de marcare/etichetare, pentru jucării în valoare de 379.245 lei şi opt măsuri de oprire definitivă, pentru nerespectarea cerinţelor esenţiale de siguranţă, pentru jucării în valoare de 2.218 lei, la vânzarea directă şi 13 măsuri de remediere (de corectare sau completare a informaţiilor conţinute de site-urile de publicitate la care s-au depistat abateri), la vânzarea online.

„Îi sfătuim pe consumatori să achiziţioneze jucării numai din magazine şi raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, cu factură, bon fiscal, chitanţă fiscală, de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie şi să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului”, a spus şeful Protecţiei Consumatorilor Constanţa.

Citeşte şi Cum să fii chic de Sărbători dacă eşti plinuţă