Control de amploare la Azomureş. Cetăţenii se plâng de poluare accentuată

Garda Națională de Mediu va declanșa săptămâna viitoare un control de amploare la SC Azomureș SA Târgu Mureș, în urma numeroaselor sesizări depuse de cetățeni ai orașului referitoare la accentuarea poluării în ultimele șase luni.

10 iul. 2015, 13:50
Control de amploare la Azomureş. Cetăţenii se plâng de poluare accentuată

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a solicitat și a primit de la Serviciul Comisariatul Județean Mureș al Gărzii Naționale de Mediu un raport din care reiese că, din cele 7.873 de probe momentane (la 30 de minute) efectuate în prima jumătate a anului, s-au înregistrat 121 (1,53%) de depășiri ale concentrației maxime admise la amoniac în aerul înconjurător și că din cele 163 de probe medii zilnice au fost înregistrate 18 depășiri (11,04%) la amoniac, în mediul înconjurător.

Raportul înaintat la începutul acestei luni relevă faptul că instalațiile Combinatului de îngrășăminte chimice funcționează în afara condițiilor normale de lucru doar în perioada de oprire și pornire și că la instalația de amoniac aceste procedee presupun eliminarea în atmosferă a unor volume mari de gaze ce conțin hidrogen, oxid de carbon, metan și amoniac.

Aceeași situație este valabilă și în cazul opririi și pornirii instalației de acid azotic, unde în primele 10-45 de minute se constată o emisie suplimentară de oxizi de azot (NOx) situată între 100 și 1.000 kilograme NOx/an.

Din acest motiv, Garda de Mediu Mureș a aplicat, în prima jumătate a anului, trei amenzi contravenționale a câte 50.000 lei fiecare, niciuna nefiind contestată se societate.

În document se mai arată că instalațiile de pe platforma Azomureș au fost puse în funcțiune în perioada 1968-1980 și că doar secțiile de Azotat de Amoniu I și III au fost modernizate în anul 2003.

Raportul evidențiază că, pentru alinierea la planul de acțiuni prevăzut în Autorizația Integrată de Mediu, Azomureș are în implementare o serie de investiții menite să reducă emisiile în atmosferă, cum ar fi construirea unei camere de control centralizat a instalațiilor Amoniac și Uree, modernizarea turnurilor de granulare de la instalațiile Azotat de Amoniu I, II și III, modernizarea turnului de granulare NPK, construirea unei noi Fabrici de Uree, instalarea unor filtre și construirea unei noi stații de epurare și modernizarea sistemului de evacuare a apelor uzate.

Ministerul Mediului a solicitat acest raport în urma sesizărilor venite din partea unor persoane care se autointitulează Mișcarea Civică Târgu Mureș — neexistând încă o organizație înregistrată legal cu acest nume — care au inițiat o petiție online pentru comisarul european pentru Mediu, Afaceri Maritime și Pescuit, Karmenu Vella.

Petiția a fost inițiată în data de 3 iunie și a adunat, până vineri, 2.480 de semnături, și, în paralel cu aceasta, adepții mișcării au început să sesizeze zilnic Ministerul Mediului cu privire la poluarea produsă de această societate.

Unul dintre membrii acestei mișcări civice, Florin Romanța, care și-a reprezentat colegii în discuțiile cu managerul general al Azomureș, Mihai Aniței, a declarat pentru AGERPRES că motivele de nemulțumire au căpătat în ultima vreme o altă dimensiune din cauza faptului că ‘poluarea produsă de această companie în ultimele șase luni este mai mare decât pe vremea lui Ceaușescu’.

‘Cine contestă sau cine se îndoiește, nu trebuie decât să meargă în parcare la Promenada Mall (construit vis-a-vis de Azomureș, n.r.) și să vadă ce poluare este acolo. Nu se poate respira, nu se mai vede nici la 150 de metri. Nu se mai poate trăi cu mastodontul în același oraș, din păcate, în felul în care el funcționează. Am fost, am discutat cu directorul general, nu am nicio îndoială că acolo se fac investiții. Dar ce ne facem noi până atunci? Am fost la Agenția de Mediu și, cu stupoare, am constat că MMAP prin Agenția de Mediu judecă Azomureș pe baza unor documente întocmite de către societate prin biroul de mediu din societate și, în plus, pe un document întocmit de IPROCHIM București, la comanda agentului economic, unde sunt diverse secțiuni. În ce mă privește, am fost interesat de raportul pe poluarea fonică. Surpriză! În baza acestui document emis de firma din București, contractat de Azomureș, în ultimii patru ani într-un singur trimestru a avut o depășire infimă’, a spus Romanța.

Acesta susține că, deși în acte nu figurează că ar exista poluarea fonică, măsurătorile efectuate de el, pe cont propriu, ar indica 75,6 decibeli în apropierea combinatului Azomureș și că urmează să depună o plângere la Garda de Mediu în acest sens.

‘Asta înseamnă că 75,9 decibeli corespunde unei depășiri de 13 ori, respectiv 1.200% poluează fonic peste limita legală. Voi depune o plângere la mediu (…) Eu îmi doresc ca fiecare să respecte legea, nu doresc să se închidă (combinatul, n.r.), nici moarte la cineva, doresc să funcționeze, să plătească taxe, dar în condițiile în care respectă legea’, a arătat Romanța, adăugând că, de cât ori problema a fost ridicată, i s-a răspuns că „Azomureș este industrie, nu farmacie”.

Florin Romanța a subliniat că problema nu mai poate fi trecută sub tăcere, că investițiile Azomureș ar fi făcute în primul rând pentru creșterea productivității, chiar dacă retehnologizarea va avea și un impact pozitiv asupra mediului și că ‘partea proastă este că ei (conducerea combinatului-nr.) înlocuiesc pe ici, pe acolo instalații, dar nu pe toate’.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean (SCJ) Târgu Mureș, Cosmin Blaga, a precizat vineri, pentru AGERPRES, că la Clinica de Pneumologie din Târgu Mureș s-a constatat, în acest an, o creștere a numărului pacienților cu boli respiratorii, adulți și copii, însă nu există vreun studiu care să evidențieze care afecțiuni ar fi provocate de poluare.

‘În primul semestru al anului 2014, am avut 1.662 de cazuri de afecțiuni respiratorii, iar în 2015, în primul semestru, am avut 1767 de cazuri, o creștere cu peste 100 de cazuri de afecțiuni respiratorii, însă nu se cunoaște cauza exactă a acestei creșteri’, a subliniat Cosmin Blaga.

Purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, a precizat pentru AGERPRES că, potrivit acordului integrat de mediu, toate investițiile în tehnologii nepoluante trebuie executate de companie până în 1 ianuarie 2016, altfel combinatul nu va mai putea funcționa, iar temerile exprimate de organizațiile de mediu, referitoare la creșterea gradului de poluare, nu ar fi justificate.

Acesta a spus că, în cadrul unei investiții de peste 200 milioane de euro, combinatul și-a asumat îndeplinirea tuturor cerințelor de mediu referitoare la instalațiile de amoniac prevăzute în Autorizația Integrată de Mediu și documentele BAT (Best Available Technology), reducerea consumului energetic cu 13% prin reducerea consumului specific de gaz metan, modernizarea sistemului de comandă și control automat al procesului și al opririlor de urgență prin introducerea DCS (sistemul de comandă și control distribuit) și mărirea capacității de producție a fiecărei instalații de la 900 tone pe zi în prezent, la 1.050—1.450 tone pe zi.

În planul de investiții al Azomureș figurează construirea unei Camere de Control Centralizat a instalațiilor Amoniac și Uree, modernizarea turnurilor de granulare de la instalațiile Azotat de Amoniu I, II și III, modernizarea turnului de granulare NPK, modernizarea sistemului de evacuare a apelor uzate și un proiect de creștere a eficienței energetice, care să ducă la economii de energie electrică de 14.000 MWh în fiecare an.

Reprezentanții Azomureș susțin că acest combinat va deveni mai eficient începând de anul viitor, în sensul că se vor reduce substanțial emisiile poluante, se va mări capacitatea de producție și se va reduce consumul de gaz metan, reducerea consumului energetic fiind de cel puțin 15% pe tona de produs.

În plus, mai susțin reprezentanții societății, în 5 ani Târgu Mureș va avea un Azomureș complet nou față de ceea ce este acum.