Controversă: De ce nu poţi fi prietenul copilului tău

Daca a fi prietenul copilului tau ar insemna calea spre cresterea lui cu succes, ar fi fost foarte simplu. In realitate, insa, lucrurile sunt mult mai complicate de atat. Copiii si adolescentii au nevoie de limite, de o structura solida, de o separare sanatoasa de parinti pentru a se putea transforma in adulti cu respect de sine.Rolul de parinte este sa-i ghidezi pe copii, sa-i consiliezi, sa le setezi consecinte atunci cand comportamentul lor nu este corespunzator. Cand esti in situatia de "parinte-prieten" este mai greu sa setezi limite pentru un comportament necivilizat.

21 aug. 2018, 07:32
Controversă: De ce nu poţi fi prietenul copilului tău

Iata ce spun specialistii de la Empowering parents despre relatia de prietenie dintre parinti si copii.

„Cand iti tratezi copilul ca si cand ar fi prietenul tau, ii transmiti mesajul ca este egalul tau, ca puterea lui este egala cu a ta. Am vazut, de-a lungul carierei mele, mai multi parinti care au respectat cu sfintenie cererile copiilor lor pentru a fi parinti . Cateodata, din cauza programului foarte incarcat, acasa si la birou, este mai usor sa fii un prieten pentru copilul tau. Este mai confortabil. Nu creeaza legaturi puternice intre parinte si copil si, in plus, ii va fi greu sa gestioneze relatiile cu ceilalti adulti”, spune Janet Lehman, psihoterapeut comportamental cu o experienta de peste 30 de ani in lucrul cu parinti, copii si adolescenti, co-creatoarea programului pentru parinti si copii „The Total Transformation Program”.

Potrivit acesteia, atunci cand esti de la egal la egal cu copilul tau, respectul lui pentru tine si pentru ceilalti adulti poate fi diminuat. In plus, ii transmiti ca este cumva responsabil pentru emotiile tale. Ceea ce nu este deloc corect fata de copilul tau. Tratandu-l ca pe egalul tau, nu-i permiti, de fapt, sa se manifeste ca un copil. Copiii au nevoie sa traiasca din plin fiecare etapa a dezvoltarii lui, astfel incat atunci cand ajunge la maturitate sa stie care este locul si rostul lui pe aceasta lume.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.