Cooperarea între penitenciare: Norvegia a trimis primul lot de deţinuţi în Olanda

Norvegia a trimis marți, pentru prima dată, o parte a deținuților săi în Olanda, în cadrul unui acord de cooperare în domeniul penitenciarelor, pe cât de rar, pe atât de controversat, transmite AFP, citată de Agerpres.

01 sept. 2015, 16:01
Cooperarea între penitenciare: Norvegia a trimis primul lot de deţinuţi în Olanda

”Primii prizonieri au sosit”, a declarat Karl Hillesland, noul director norvegian al închisorii olandeze de la Norgerhaven. Pe 2 martie acest an, Norvegia și Olanda au semnat luni un acord în valoare de 25 de milioane de euro ce prevede închirierea de celule de închisoare olandeze de către autoritățile de la Oslo pentru prizonieri norvegieni, începând cu 1 septembrie.

Acordul prevede transferarea a 242 de deținuți norvegieni în închisoarea din localitatea olandeză Norgerhaven, începând cu 1 septembrie 2015. Înțelegerea este valabilă o perioadă de trei ani, cu posibilitatea de a fi prelungită încă un an, potrivit Agerpres.

Din cauza suprapopulării penitenciarelor norvegiene, 1.000 de infractori din Norvegia — unde majoritatea deținuților beneficiază de celule individuale — așteaptă să-și efectueze pedepsele cu închisoarea.

Citeşte şi Avocatul Poporului, anchetă la penitenciare pentru deţinuţii evrei

Primul transfer, efectuat luni, a vizat 25 de deținuți, urmând ca miercuri să aibă loc predarea oficială a cheilor închisorii între miniștrii justiției din Olanda și Norvegia.

Dintr-un prim lot de 112 deținuți norvegieni desemnați a fi transferați în Olanda, 79 s-au oferit să ajungă în închisoarea de la Norgerhaven, iar ceilalți nu au avut altă opțiune.

Asociația norvegiană a membrilor familiilor deținuților a protestat contra acestui transfer în Olanda. Aceasta închiriază deja de câțiva ani locuri în închisorile sale Belgiei, țară de asemenea confruntată cu o suprapopulare a penitenciarelor sale.