Copenhaga vrea ca ţările din Europa de Est să plătească COSTURILE DEŢINUŢILOR acestora în Danemarca

Un politician danez consideră că şi costurile de menţinere în spatele gratiilor pentru deţinuţii străini, în special din Europa de Est, ar trebui suportate de ţările de origine ale acestora.

RomaniaTV.net
19 mai 2014, 10:35
Copenhaga vrea ca ţările din Europa de Est să plătească COSTURILE DEŢINUŢILOR acestora în Danemarca

Închisorile daneze sunt pline cu deţinuţi străini, ale căror costuri de găzduire şi hrănire sunt estimate a se ridica la circa 200 de milioane de coroane daneze, adică aproape 27 de milioane de euro. Deţinuţii ar trebui trimişi să îşi ispăşească pedepsele în ţările lor de origine, în baza unui acord de repatriere semnat de toate statele membre UE în 2008. Cu toate acestea, mai multe ţări est-europene nu îşi respectă acest angajament şi refuză să accepte reîntoarcerea deţinuţilor lor.

Aş propune un proiect de lege care să insiste ca ţările să îşi accepte înapoi deţinuţii‘, a declarat candidatul social-democrat la europarlamentare Jeppe Kofod. Propunerea sa ar forţa ţările care nu implementează regulile de transfer de deţinuţi să plătească pentru găzduirea cetăţenilor lor în alte ţări., potrivit Agerpres.

Această iniţiativă vine pe fondul unei sugestii făcute săptămâna trecută de candidatul conservator Bendt Bendtsen potrivit căreia Danemarca ar putea plăti pentru formarea personalului penitenciar din alte ţări. În ceea ce-l priveşte, Kofod refuză categoric acest scenariu.

În închisorile daneze costă până la 1.800 de coroane pe zi să întreţii un deţinut. Pentru acelaşi scop, în România de exemplu este cheltuit echivalentul a 120 de coroane, potrivit Copenhagen Post, care adaugă că această diferenţă de cost l-a inspirat pe Kofod. ‘Această sugestie pune presiune economică pe ţări pentru a le convinge să îşi repatrieze cetăţenii condamnaţi penal’, a subliniat el.