Copii cu boli incurabile, lăsaţi în voia sorţii. Căminul-spital Dr. Carl Wolff, obligat să dea 12.000 de euro pentru reacreditare

Situaţie critică într-un spital din Sibiu. Singurul centru pentru copiii cu boli incurabile din judeţ este susţinut de un ONG. Conducerea căminului-spital a fost înştiinţată că reacreditarea costă aproximativ 12.000 de euro, de 12 ori mai mult decât costa acum cinci ani.

05 dec. 2017, 09:42
Copii cu boli incurabile, lăsaţi în voia sorţii. Căminul-spital Dr. Carl Wolff, obligat să dea 12.000 de euro pentru reacreditare

Căminul-spital „Dr. Carl Wolff” din Sibiu funcţionează din banii strânşi prin intermediul Asociaţiei cu acelaşi nume, ai cărei membri fondatori sunt reprezentanţii Bisericii Evanghelice C.A. din România. În urmă cu cinci ani, în cadrul acestei instituţii a fost creat şi un centru în care sunt îngrijite 24 de ore din 24 persoanele care suferă de boli incurabile.

Din cele 24 de paturi, zece sunt alocate într-o zonă separată copiilor cu „speranţa de viaţă limitată”, fiind singurul centru de acest fel din judeţul Sibiu.

„Avem o fetiţă care nu a zâmbit niciodată în viaţa ei. Are doi ani, nu am văzut-o să schiţeze un zâmbet. Altă fetiţă a ajuns în centru respirând de patru ori pe minut. Nu am crezut că va supravieţui foarte mult. Acum respiră de şapte ori pe minut. Sigur, poate părea o luptă pierdută, dar pentru noi e foarte important. Iar pentru copii, faptul că cineva se ocupă de ei, îi ţine în braţe, îi îngrijeşte, îi pasă de nevoile sale – înseamnă luni în plus dintr-o viaţă şi aşa foarte scurtă. Nu putem să le redăm sănătatea, nu facem minuni. Dar măcar să nu plece în chinuri, uitându-se la un tavan alb de spital”, descrie arată Ortrun Rhein, directoarea centrului de la Sibiu.

Potrivit adevarul.ro, în centrul de la Sibiu, în acest moment sunt îngrijiţi copii cu vârste între unul şi 17 ani. Copii despre care medicii spun că au „speranţa de viaţă limitată”.

Funcţionarea centrului de la Sibiu are nevoie de minimum 200.000 de euro anual. O parte din aceşti bani provin de la Casa de asigurări de sănătate (pentru copiii asiguraţi), restul sumelor necesare fiind colectate de la sponsori, majoritatea din Germania. Pentru ca şi Casa de asigurări să deconteze o parte din cheltuieli, Centrul trebuie acreditat, conform legii, de către Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS).

Acum cinci ani, când centrul de la Sibiu a fost înfiinţat, taxa de acreditare a fost de aproximativ 1.000 de euro. După cinci ani, această acreditare trebuie înnoită, dar demersurile conducerii căminului-spital de la Sibiu s-au oprit în momentul în care Autoritatea a emis factura pentru reacreditare: 54.882,50 de lei.

Directoarea centrului de la Sibiu spune că în urma demersurilor făcute pe lângă Autoritatea din subordinea Ministerul Sănătăţii, au obţinut o păsuire pentru reacreditare până în luna martie a anului viitor.