Copii dificili? Cine e de vină?

"Copilul meu s-a batut iarasi la scoala! Ma tot gandesc ca daca as fi fost un parinte mai bun, daca n-as fi tipat asa la el cand era mic, daca as fi petrecut mai mult timp alaturi de el, daca as fi fost mai statornic cu regulile, poate n-as fi avut toate aceste probleme. E vina mea! Si mi-e foarte greu sa ma impact cu asta". Acest fragment se poate potrivi multor parinti. Orice alegere a copilului nostru o consideram, in functie de caz, meritul sau vina noastra.

29 mai 2016, 19:41
Copii dificili? Cine e de vină?

Dar sa fie oare asa? Suntem vinovati pentru toate alegerile copiilor nostri? Cei mai multi parinti vor raspunde, probabil, DA! Pare ceva generalizat: parintii se simt vinovati pentru ca tipa, se simt vinovati pentru ca le-au facut copiilor de prea multe ori pe plac, pentru ca i-au rasfatat prea mult, pentru ca au fost prea dificili cu copiii lor, pentru ca au fost prea „moi” in fata copiilor lor. Vina are multe forme si depinde de ceea ce fiecare dintre noi considera in conformitate cu valorile lui morale si spirituale. Vina e ca o sentinta. Si fiecare dintre noi se pricepe foarte bine sa-si fie propriii judecatori si jurati pentru a-si da o „eticheta-pedeapsa”: „n-am fost un parinte bun!”

Inainte de a-ti seta insa o „vina”, ar fi bine sa te gandesti daca intr-adevar ai una. Iata sfaturile specialistilor de la EmpoweringParents.com.

1. Chiar e vina mea?

De multe ori, ne asumam o vina care nu este a noastra. Daca cel mic are un comportament neadecvat, e alegerea lui.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO