Copii otrăviţi cu plumb, acum 250.000 de ani. Descoperire inedită a oamenilor de ştiinţă

Analizele făcute asupra a doi copii neanderthalieni, în vârstă de 7 ani la momentul morţii, a evidențiat prezența în cantităşi mari a plumbului în organismul lor, cercetătorii sugerând ideea că ei au murit otrăviți cu apă poluată.

01 nov. 2018, 09:20
Copii otrăviţi cu plumb, acum 250.000 de ani. Descoperire inedită a oamenilor de ştiinţă

Analizele au fost făcute pe doi dinţi găsiţi într-o peşteră din sudul Franţei, în situl argheologic Payre (Ardèche). Copiii ar fi trăit în urmă cu aproximativ 250.000 de ani, când Omul de Neanderthal popula Europa și strămoșul lui Homo Sapiens a făcut primii pași în Africa.

Cei doi dinţi au aparţinut unor copii de Neanderthal, ambii în vârstă de 7 ani. În arheologie dinții sunt deosebit de prețioși, ei oferind informaţii despre viaţa de zi cu zi a oamenilor. La fel ca ca inelele unui copac, ei sunt constituiţi din straturi care se acumulează în timpul creșterii și păstrează în memorie dieta proprietarului lor.

Analizele celor doi dinţi arată foarte clar că aceşti copii au fost victime ale poluării cu plumb. pe de altă parte, cercetări anterioare au arătat prezența zăcămintelor de plumb la 25 km de peştera unde au fost găsiţi dinţii. „Cel mai probabil au ingerat plumb prin consumul de apă contaminată. Deci nu rămâneau lângă peșteră, ci explorau o zonă destul de mare„, spune Marie-Hélène Moncel, cercetător al studiului.