Copiii „obraznici” au mai mult succes în viaţă? Află ce spun psihologii

Despre copiii care le raspund parintilor sau vorbesc raspicat se spune, de multe ori, ca sunt “obraznici”. Pentru un parinte este greu sa-si mentina calmul si sunt momente cand iau personal fiecare vorba spusa mai “apasat” de catre copil.

30 nov. 2017, 09:08
Copiii „obraznici” au mai mult succes în viaţă? Află ce spun psihologii

Psihologul Kelly M. Flanagan spune ca incapacitatea de a spune NU, de a seta limite personale, este cea mai grea boala a adultului. De aceea acest comportament al copiilor poate fi foarte sanatos pentru dezvoltarea lor. Atunci cand copiii resping autoritatea parintelui incearca, de fapt, sa-si antreneze simtul controlului asupra propriei vieti.

N-ar fi mai bine sa-ti lasi copilul sa invete strategii de negociere alaturi de tine, decat sa se simta obligat sa urmeze presiunile vreunui coleg care sa-l impinga la diverse actiuni nesanatoase?

Concentrare pe CUM raspunde

Nu e parinte care sa nu-si doreasca sa aiba un copil care sa stie foarte bine cum sa reziste la presiunile anturajului de a lua decizii gresite. Pentru a invata sa spuna NU drogurilor, sexului neprotejat, sexului prematur, de exemplu, copilul are nevoie de antrenament, iar acest antrenament este bine sa-l primeasca de la parinti. Ei isi pot ajuta copilul sa invete tehnici de negociere si de setare a unor limite personale la care sa nu renunte pentru ca alti copii ii spun „hai, ca oricum nu suntem singurii care o fac”.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.