Copilărie măcinată de o afecţiune cumplită. Un băiat din Dolj care suferă de boala somnului are nevoie ajutor

La doar 12 ani, Vlăduţ, un băieţel din Brăileşti, judeţul Dolj, este prea slăbit pentru a se putea juca cu ceilalţi copii. Suferă de boala somnului, iar maladia l-a făcut să se izoleze într-o lume a desenelor animate, în care se transformă într-un personaj care îşi poate controla viaţa. Medicamenteele de care are nevoie sunt extrem de costisitoare şi nici măcar nu se găsesc în România.

19 apr. 2014, 12:16
Copilărie măcinată de o afecţiune cumplită. Un băiat din Dolj care suferă de boala somnului are nevoie ajutor

Vlăduţ Preda suferă de narcolepsie, o boala rară. Primele semne ale bolii au apărut în urmă cu trei ani, când băieţelul cuminte şi cu rezultate foarte bune la şcoală, a început să adoarmă brusc, apoi şi-a pierdut puterile, potrivit România TV.

A avut momente când a afirmat că nu mai are copilărie. Mi-a spus odată în drum spre şcoală cât de mult îl oboseşte mersul la şcoală. Odată, când a venit de la şcoală mi-a spus: „Ştii că eu nu mai am copilărie?”„, a declarat mama băiatului, Alina Preda.

Noaptea ţipă în somn, se scoală şi îmi cere să îl ţin în braţe. Rareori îmi spune: „Uite, vine peste mine păianjenul!”. Altădată a visat că-i secţionat, că arde. Coşmarurile nu durează mult, 20 de secunde, dar alea sunt crunte pentru el„, a explicat tatăl lui Vlăduţ, Valentin Preda.

Vlăduţ a suferit un şoc şi s-a retras într-o lume imaginară. „Uşor, uşor s-a retras în ceea ce-i plăcea cel mai mult, desenul animat. A intrat în lumea aceasta, e lumea care pe el îl apără efectiv. Acolo se distrează, nu are probleme, nu e atins de nimic. Devine un personaj ca şi ele„, a mai spus Valentin Preda.

Tratamentul pentru narcolepsie nu se găseşte în România. Părinţii au făcut împrumuturi peste împrumuturi şi au reuşit să-i cumpere medicamentele din Elveţia. Tratamentul a funcţionat, iar Vlăduţ a început să-şi revină, însă în scurt timp, va rămâne fără pastilele care-l ajută să aibă o viaţă normală.

El are nevoie de două doze şi jumătate pe lună, care costă 1.600 de euro în Elveţia. Cu drum cu tot ar trebuie să dea 2.000 de euro. Venitul familiei este mai mic de 1.000 de euro„, a mărturisit mama lui Vlăduţ.

Părinţii băiatului au făcut demersuri pentru ca pastilele să fie incluse de Ministerul Sănătăţii pe lista medicamentelor gratuite. Copilul mai are doar două doze, suficiente doar pentru o lună de tratament. Fără tratament, starea lui Vlăduţ se va agrava din nou, iar pentru a-şi reveni, va avea nevoie de o doză şi mai mare.