Copilul în bucătărie. Cum să transformi totul într-o experienţă educativă

Cand petrecem ceva mai mult timp in bucatarie, ne e drag sa-i avem pe cei mici invartindu-se pe langa noi si e chiar indicat sa-i implicam si pe ei in procesul de pregatire a bunatatilor. Pana la urma, face parte din educatia copiilor sa ii familiarizam cu lumea bucatariei.

27 aug. 2018, 08:09
Copilul în bucătărie. Cum să transformi totul într-o experienţă educativă

Copiilor le place sa se simta utili si, in plus, invata fara sa-si dea seama tot felul de lucruri despre nutritie, ce e bun si ce nu, coordonare, planificare de activitati, rabdare. Iar daca sunt mici, cu atat mai mult isi doresc sa stea pe unde e lume mai multa, acolo unde ajunge sa se adune cam toata lumea. Adica in bucatarie.

Insa ca sa scapam de emotia accidentelor care se pot intampla cand lasi copilul sa stea in bucatarie, expertii de la Shine ne ofera cateva reguli simple. 

1. Supraveghere permanenta

Niciun copil nu trebuie lasat singur in bucatarie, nici macar o clipa. Dureaza doar o secunda ca sa se intampla ceva nedorit, asa ca, chiar daca e mai multa lume prin bucatarie, asigura-te ca un adult are sarcina clar desemnata de a supraveghea copilul. 

2. Copiii nu trebuie lasati sa foloseasca aragazul, cuptorul sau orice alt aparat din bucatarie 

3. E intotdeauna placut si educativ sa incurajezi copilul sa ajute la pregatirea meselor

Dar e bine sa faca asta stand la masa din bucatarie, nu la blatul de lucru de pe langa aragaz, cuptorul cu microunde, filtrul de cafea, sertarele cu cutite, etc. 

4. E intotdeauna mai sigur sa folosesti ochiurile din spate ale aragazului cand gatesti

Nu pe cele din fata, la care copiii ajung usor. Ai grija sa intorci toate cozile tigailor si cratitelor spre interior, unde sa nu poata fi ajunse de manutele mici si agile si niciodata nu lasa mancarea de pe foc nesupravegheata.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.