Cordunenii, folosiţi pentru a speria martorii protejaţi de către poliţişti. Dezvăluiri din programul ONPM

Procurorii au probe care arată că şeful de la Protecţia Martorilor, chestorul Adrian Bărăscu, i-a ameninţat pe cei pe care trebuia să-i protejeze şi le-a pus viaţa în pericol. Acelaşi lucru făceau şi cei din subordinea poliţistului, care în plus le cereau bani martorilor ca să nu-i dea pe mâna interlopilor.

23 nov. 2015, 13:09

Mai multe persoane, martori-cheie care au încălcat „legea tăcerii” în dosare de crimă organizată sau de înaltă corupţie, au povestit procurorilor calvarul pe care l-au îndurat din partea ofiţerilor ONPM, după ce au intrat în Programul de Protecţie a Martorilor (PPM). Aceştia erau cazaţi în locuinţe în zone rău famate, neamenajate şi nemobilate, închiriate la preţuri foarte mici, scrie Adevărul.

Citeşte şi

Una dintre nemulţumirile martorilor protejaţi era faptul că indemnizaţiile lunare erau date cu întârziere. Tocmai din această cauză un martor disperat că nu mai avea bani să trăiască a ajuns să sune la dispeceratul instituţiei să întrebe ce se întâmplă. Asta i-a iritat pe comisarii-şefi Aurel Lehăduş şi Dan-Cristian Puşcaş, ambii arestaţi în dosar. Aceştia ajunseseră să spere că martorul va fi condamnat în dosarul în care acceptase colaborarea.

Dan-Cristian Puşcaş: Să sune, mă! Foarte bine că a sunat. Hai să vezi ce o perpelesc! Bă, cât e de nenorocită, mă! Bă, la Gherla o ducem, la Maramureş!
Aurel Lehăduş: La cel mai îndepărtat penitenciar!
Dan-Cristian Puşcaş: Sau la Iaşi la Corduneni, acolo! La cel mai îndepărtat penitenciar!
Aurel Lehăduş: Păi la Iaşi nu-i de femei…
Dan-Cristian Puşcaş: Înfiinţăm pentru ea, dă-o dracu’, că o dăm la Corduneni!

Banii care le rămâneau ilegal şefilor Oficiului erau investiţi în sediul de lux al ONPM, sau erau folosiţi pentru nevoile personale ale unor poliţişti angajaţi ai instituţiei. Astfel şi-ar fi făcut o vacanţă de 11 zile în Dubai şi chestorul Adrian Bărăscu. Acesta ar fi plătit din banii care li se cuveneau martorilor protejaţi 10.000 de euro pentru un concediu în Emiratele Arabe Unite unde ar fi mers cu una dintre subordonatele sale, psiholoaga Andreea-Violeta Liţă.
Chestorul Bărăscu ştia că cele mai multe cheltuieli sunt strict secrete. El a profitat de acest lucru şi ar fi ascuns deturnările de fonduri. Aşa că a interzis comunicarea datelor financiare către cei de la Audit sau Corpul de Control al MAI.

Citeşte şi