Coreea de Nord a trimis în Siria două transporturi de armament

Două transporturi nord-coreene către o agenţie guvernamentală siriană responsabilă de programul cu armament chimic al ţării au fost interceptate în ultimele şase luni, potrivit unui raport confidenţial al Organizaţiei Naţiunilor Unite, informează Reuters.

22 aug. 2017, 06:57
Coreea de Nord a trimis în Siria două transporturi de armament

 Potrivit unui raport al experţilor independenţi, două transporturi de armament din Coreea de Nord către Siria au fost interceptate în ultimele şase luni Raportul unui grup de experţi independenţi din U.N., care a fost prezentat Consiliului de Securitate al ONU la începutul acestei luni nu a oferit însă detalii cu privire la momentul în care cele două transporturi au avut loc.

„Grupul investighează raportul privind cooperarea ilegală dintre Siria şi Coreea de Nord în domeniul rachetelor balistice, arme convenţionale şi al substanţelor chimice interzise”, au scris experţii în raportul de 37 de pagini, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Coreea de Nord avertizează că exerciţiile efectuate de SUA şi Coreea de Sud pot genera război atomic

„Două state membre au interzis transporturile destinate Siriei. Un alt stat membru a informat grupul că are motive să creadă că mărfurile fac parte dintr-un contract KOMID cu Siria”, potrivit raportului. KOMID este Corporaţia pentru Dezvoltarea Minelor din Coreea. A fost inclusă pe lista neagră de către Consiliul de Securitate al ONU în 2009 şi a fost descris ca principalul dealer şi exportator de rachete balistice şi arme convenţionale în folosul Phenianului.

Experţii din ONU au declarat că activităţile între Siria şi Coreea de Nord pe care le investigau au inclus cooperarea în domeniul programelor cu rachete din Siria şi întreţinerea şi repararea sistemelor de apărare antiaeriene ale regimului de la Damasc.