Coreea de Nord ar pregăti lansarea de rachete, anunţă Seulul

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a afirmat luni că a detectat elemente care lasă să se presupună că Nordul se pregătește să efectueze o lansare de rachetă, în timp ce Japonia și-a pus armata în stare de alertă, potrivit presei locale, scrie AFP.

31 mai 2016, 03:03
Coreea de Nord ar pregăti lansarea de rachete, anunţă Seulul

„Urmărim îndeaproape semne potrivit cărora Coreea de Nord pregătește un test cu rachetă balistică”, a declarat un funcționar sud-coreean.

El nu a precizat despre ce tip de rachetă ar putea fi vorba, însă faptul că au fost detectate semne de lansare sugerează că este un model cu rază medie de acțiune sau mai mare, cel mai probabil un Musudan, au informat mass-media.

Acest model are o rază de acțiune între 2.500 și 4.000 de kilometri, acoperind astfel teoretic Coreea de Sud și Japonia pentru valorile inferioare, iar pentru valorile superioare ajungând până la bazele militare americane din Insula Guam.

Această rachetă nu a fost niciodată testată cu succes în zbor, trei tentative eșuând în aprilie.

La Tokyo, mai multe media, printre care postul național de televiziune NHK, au informat că guvernul japonez a plasat armata în stare de alertă în fața perspectivei unei eventuale lansări, cu ordinul de a intercepta orice rachetă ar amenința teritoriul nipon.

Forțele de autoapărare (numele armatei japoneze) sunt astfel autorizate să desfășoare distrugătoare dotate cu interceptoare de rachete.

Rezoluții ale Națiunilor Unite interzic Coreii de Nord orice utilizare a tehnologiilor de rachete balistice, situație ce nu împiedică absolut deloc regimul comunist să efectueze frecvent lansări de rachete cu rază mică de acțiune în largul coastelor sale de est.

În martie, ONU a înăsprit semnificativ sancțiunile internaționale impuse Phenianului, după al patrulea (și cel mai recent) test nuclear nord-coreean efectuat în ianuarie.