Coreea de Nord se deminează la frontiera comună cu Sudul

Cele două Corei au început luni să demineze o secţiune din frontiera lor comună, punând astfel în aplicare un acord încheiat luna trecută la cel de-al treilea summit intercoreean, a anunţat Seulul.

01 oct. 2018, 11:51
Coreea de Nord se deminează la frontiera comună cu Sudul

Peninsula trece de la începutul anului printr-o perioadă de detensionare a relaţiilor, cu trei întâlniri între preşedintele sud-coreean Moon Jae-in şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, ultima chiar în septembrie la Phenian.

Cele două ţări, care sunt, tehnic, în război din cauza absenţei unui acord de pace, au început operaţiuni de deminare în Zona de Securitate Comună (JSA) de la satul de frontieră Panmunjom, singurul sector din Zona Demilitarizată (DMZ) unde cele două armate rivale sunt faţă în faţă, a anunţat Ministerul Apărării sud-coreean. Aceste operaţiuni ar urma să se desfăşoare pe o perioadă de 20 de zile, potrivit Agerpres.

Potrivit Seulului, operaţiunile au început de ambele părţi al frontierei, lucru încă neconfirmat de Phenian.

JSA a fost deseori folosită pentru negocieri intercoreene. Zona a fost locul unde s-au desfăşurat primele două summituri între Moon şi Kim, în aprilie şi mai. Se estimează că peste 800.000 de mine au fost instalate de-a lungul frontierei în timpul şi după conflictul din 1950-1953, pentru a împiedica orice infiltrare inamică.

Citeşte şi Phenianul face progrese pe calea păcii. Coreea de Nord închide situl de teste balistice

La summitul din septembrie, Kim a promis destructurarea unui complex balistic, angajându-se de această dată în favoarea unei prezenţe cruciale a unor inspectori internaţionali. El s-a declarat dispus să închidă definitiv un important complex nuclear, dar cu condiţia să obţină ceva la schimb din partea SUA, informează Agerpres.

Moon şi Kim au anunţat astfel că îşi doresc o candidatură comună pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2032. Ei au promis de asemenea reuniuni regulate ale familiilor divizate de război sau chiar eforturi pentru conectarea reţelelor rutiere şi de cale ferată.

Ei s-au înţeles de asemenea să reducă numărul de posturi de supraveghere a frontierei până la finalul anului şi oprirea manevrelor de-a lungul frontierei începând din noiembrie.