Coreea de Nord se REUNEŞTE cu Coreea de Sud

Cele două Corei au convenit să reia reuniunile familiale ale coreenilor care au fost împărţiţi între Nord şi Sud, în urma războiului Coreean. Aceaste reuniuni fuseseră întrerupte în 2010.

05 feb. 2014, 16:52
Coreea de Nord se REUNEŞTE cu Coreea de Sud

Actuala reîntâlnire între familiile coreene divizate prin trasarea graniţelor la împărţirea ţării în două ar urma să aibă loc chiar în această lună, după ce, în septembrie anul trecut, Phenianul anulase o astfel de reuniune a familiilor coreene, blamând Seulul pentru „ostilitatea” pe care o manifestă faţă de regimul comunist din Nord, când Seulul a participat la exerciţii militare comune cu militarii americani.  

Acum, tot Phenianul a fost cel care a cerut reluarea vizitelor de familie, deşi anterior condiţionase acest lucru de întreruperea exerciţiilor militare comune ale Coreei de Sud cu Statele Unite, iar Seulul l-a refuzat, scrie bbc.co.uk.

Reniunile de familie coreene, momente extrem de emoţionante

Milioane de coreeni au fost separaţi în urma războiului din Peninsulă, din perioada 1950-1953. În cadrul acestor reuniuni, familiile sud-coreene merg la rudele lor Nord,în scurte vizite, apoi se întorc în Sud.

Pentru a putea să îşi viziteze rudele din ţara comunistă, sud-coreeni trebuie să se înscrie pe liste de aşteptare. „Sunt fericit că s-au reluat reuniunile de familie, dar cred că numărul celor care beneficiază de acestea este prea mic”, a povestit Yeo In-Chan, un sud-coreean care a fost inclus pe lista de vizitatori. „Cei care au fost selectaţi acum sunt extrem de emoţionaţi, dar dacă ne gândin la cei care nu au fost … Ei vor vedea la televizor familiile reunite, iar pentru ei durerea va fi mai mare decât bucuria”, a mai spus bărbatul, informează bbc.co.uk.

Reuniunile reluate în acest an sunt programate să se desfăşoare în perioada 20-25 februarie, într-o staţiune de pe Muntele Kumang, din Coreea de Nord. Se estimează că sunt aproximativ 72.000 de sud-coreeni pe listele de aşteptare pentru reuniunile de familie, între care aproximativ o jumătate dintre ei este trecută de 80 de ani. Numai câteva sute de familii de pe această listă primesc aprobare pentru a-şi vizita rudele din Coreea de Nord.