Coreea de Sud a depistat urme de gaze radioactive în urma testului nuclear efectuat de nord-coreeni

Coreea de Sud a anunţat, miercuri, că au fost depistate urme de gaze xenon radioactive în urma testului nuclear nord-coreean de la începutul acestei luni, dar nu a putut concluziona dacă testul a fost pentru o bombă cu hidrogen, după cum a susţinut Phenianul, relatează site-ul agenţiei Reuters.

RomaniaTV.net
13 sept. 2017, 05:31
Coreea de Sud a depistat urme de gaze radioactive în urma testului nuclear efectuat de nord-coreeni

Comisia pentru Securitate Nucleară de la Seul a precizat că detectorul de xenon plasat în nord-estul ţării a depistat urme de izotop Xenon-133 în nouă cazuri, în timp ce echipamentul mobil de pe coasta de est a ţării a detectat astfel de gaze radioactive de patru ori.

„A fost dificil să aflăm cât de puternic a fost testul nuclear şi ce tip de test nuclear a fost efectuat, după cantitatea de xenon detectată, dar putem spune că xenonul a provenit din Coreea de Nord’, a spus Choi Jongbae, membru al Comisiei pentru Securitate Nucleară.

Xenonul este un gaz incolor natural care este folosit în fabricarea unor tipuri de corpuri de iluminat. Dar Xenon-133 este un izotop radioactiv care nu se găseşte în mod natural şi care a mai fost legat de testele nucleare efectuate de către Coreea de Nord în trecut.

Sud-coreenii au mai anunţat că urmele de xenon detectate nu au avut niciun impact asupra mediului şi a populaţiei din ţară.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, marţi, în unanimitate rezoluţia înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Coreei de Nord, la o săptămână după ce regimul de la Phenian a efectuat cel de-al şaselea şi cel mai puternic test nuclear. Rezoluţia urmăreşte reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile, precum şi oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian.