Coreea de Sud nu crede că Phenianul îşi va dezafecta arsenalul nuclear

Coreea de Nord nu va putea să-și distrugă complet armele nucleare într-un interval scurt, ținând cont de starea arsenalului său, a estimat marți președintele sud-coreean Moon Jae-in, potrivit agențiilor de presă Reuters și Yonhap.

14 nov. 2017, 12:18
Coreea de Sud nu crede că Phenianul îşi va dezafecta arsenalul nuclear

Într-o conferință de presă la Manila, unde a participat la summitul Asociației Națiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), Moon a spus că, în cazul în care Phenianul este de acord să înceapă un dialog privind programul său nuclear, ar fi deschise toate opțiunile.

Negocierile ar aborda inclusiv problema posibilei relaxări a sancțiunilor internaționale impuse Coreei de Nord dacă aceasta decide cel puțin să-și înghețe programul nuclear și să se așeze la masa negocierilor.

Citeşte şi Fost comandant american: Statele Unite ar pierde un război cu Coreea de Nord

”Aceasta înseamnă că ar fi probabil ca întâi Coreea de Nord să-și înghețe programul nuclear și apoi să se îndrepte spre o dezafectare completă (a arsenalului nuclear), iar dacă acest lucru se întâmplă cred că noi și comunitatea internațională putem discuta despre ce putem face în schimb”, a menționat șeful statului sud-coreean.

El a adăugat că Jocurile Olimpice de Iarnă care vor fi găzduite de stațiunea sud-coreeană Pyeongchang la începutul anului viitor ar putea reprezentanta pentru Coreea de Nord o ocazie de a ieși din îndelungata sa izolare.