Coreea de Sud propune Phenianului discuţii la nivel înalt pe tema Jocurilor Olimpice

Coreea de Sud doreşte să poarte discuţii la nivel înalt cu regimul de la Phenian, în 9 ianuarie, despre o eventuală participare a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018.

RomaniaTV.net
02 ian. 2018, 06:45
Coreea de Sud propune Phenianului discuţii la nivel înalt pe tema Jocurilor Olimpice

Propunerea vine după ce Kim Jong-un a declarat că intenţionează să trimită o echipă la Pyeongchang, în Coreea de Sud, pentru Jocurile Olimpice care vor avea loc în luna februarie, transmite BBC.

Kim Jong-un a declarat că cele două state ar trebui „să se întâlnească urgent pentru a discuta despre această posibilitate”.

Preşedintele Coreei de Sud a precizat că vede oferta ca pe o şansă de a îmbunătăţi relaţia tensionată cu regimul de la Phenian.

Ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Cho Myoung-gyon, a propus marţi că reprezentanţii să se poată întâlni la Panmunjom, aşa-numitul „sat de armistiţiu”.

Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţă, atent supravegheată, este locul în care cele două Corei au avut de-a lungul timpului discuţii istorice.

„Sperăm că Sudul şi Nordul vor putea să poarte discuţii faţă în faţă despre participarea delegaţiei nord-coreene la Jocurile din Pyeongchang, precum şi despre alte probleme de interes comun pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene”, a declarat  oficialul.

Nu se ştie încă cine va participa la discuţiile propuse la 9 ianuarie. Deocamdată, Coreea de Nord nu a dat un răspuns.

Ultimele discuţii la nivel înalt între cele două părţi au avut loc în decembrie 2015 în zona industrială comună Kaesong, iar agenda întâlnirii nu a fost făcută publică.

În ultimii doi ani, Coreea de Nord a avansat rapid programul său nuclear, în ciuda majorării sancţiunilor internaţionale.