CORINA CREŢU a primit AVIZ POZITIV în Comisia REGI din PE: „Trebuie să muncesc în următorii 7 ani”

Corina Creţu, comisarul european desemnat pentru Politică Regională, a primit, miercuri, aviz pozitiv din partea Comisiei pentru dezvoltare regională (REGI) a Parlamentului European, unde a fost audiată mai bine de trei ore. Votul în plen este programat pe data de 22 octombrie.

01 oct. 2014, 11:53
CORINA CREŢU a primit AVIZ POZITIV în Comisia REGI din PE: „Trebuie să muncesc în următorii 7 ani”

La scurt timp după audiere, coordonatorii de grup din Comisia REGI au decis să dea aviz pozitiv pentru Corina Creţu.  Audierile comisarilor desemnaţi se încheie pe 7 octombrie şi, dacă toţi primesc aviz pozitiv, votul în plen pentru viitoarea Comisie va avea loc pe 22 octombrie.

Corina Creţu, comisarul desemnat pentru Politică Regională, a fost audiată miercuri în comisia REGI din Parlamentul European, timp de trei ore şi jumătate.

După audieri, Corina Creţu a declarat că a fost o dezbatere „foarte constructivă”. „A fost o dezbatere foarte constructivă despre viitorul politicii de coeziune în UE. Cred că e foarte important că am avut un astfel de schimb de păreri în cele trei ore despre politica de coeziune şi despre cum putem contribui la programul preşedintelui ales Juncker privind creşterea economică, a locurilor de muncă, despre cum putem îmbunătăţi condiţiile de viaţă ale oamenilor, ale celor dezavantajaţi, al tuturor europenilor prin intermediul fondurilor de coeziune şi structurale„, a spus Creţu.

„Trebuie să muncesc în următorii 7 ani”, a adăugat comisarul român.

Întrebată care a fost cea mai dificilă întrebare, Creţu a spus că „nu au fost întrebări dificile sau întrebări simple”. „Toate au fost importante pentru că au atins toate zonele politicii de coeziune, care contribuie la toate proiectele Comisiei (…) Cred că toate subiectele au fost importante. Domeniul politicii regionale va contribui la politica de dezvoltare în atât de multe domenii încât e foarte important să discutăm toate aceste aspecte începând cu IMM-uri, inovare, energie. Cred că e important să oferim fiecărui domeniu atenţia necesară”, a precizat Corina Creţu.

La audierile în PE, Corina Creţu a arătat că deviza sa principală este de a ajuta statele membre să cheltuiască banii, nu să le penalizeze şi a arătat că îşi propune să viziteze cât mai multe din cele 277 de regiuni ale UE, iar primele vizite vor fi în ţările care beneficiază cel mai mult de fondurile de dezvoltare.

Corina Creţu, AUDIATĂ în Comisia REGI din PE: Prioritatea mea este crearea de locuri de muncă

Rolul nostru este acela de a ajuta şi aceasta este deviza mea principală. Nu de a penaliza, nu de a sancţiona, ci de a-i ajuta, pentru că acest lucru aşteaptă oamenii de la noi, să ajutăm statele membre să cheltuiască eficient aceşti bani„, a spus Creţu.

Creţu a precizat totodată că datoria CE este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă, întrucât cele mai multe erori în absorbţia fondurilor vin din slaba dezvoltare administrativă.

„Cred că datoria CE este să ajute statele membre să-şi dezvolte capacitatea administrativă. Cred că acest lucru este mult mai important inclusiv decât ajutorul şi fondurile pe care le oferim. Pentru că cele mai multe erori vin din această slabă dezvoltare administrativă. Cred că simplificările pe care noi le-am adus în acest regulament vor aduce rezultate concrete prin concentrarea fondurilor pe priorităţi importante„, a spus comisarul român, care i-a asigurat pe membrii Comisiei REGI de „simpatia” sa de a ajuta toate aceste state.

Referitor la suspendarea fondurilor, Corina Creţu a declarat că o consideră „o măsură excepţională, care nu ar putea veni ca o surpriză, care ar fi la capătul unui proces foarte lung, în care statul membru este avertizat că trebuie să facă nişte paşi importanţi pentru reforme structurale”.

Întrebată dacă pledează pentru o schimbare a criteriilor de acordare a fondurilor de coeziune, Creţu a subliniat că există această dezbatere în legătură cu criteriul cel mai important în alocarea fondurilor, dar până acum „singurul criteriu care a fost unamin acceptat este cel al PIB pe cap de locuitor”. „Noi acordăm cea mai mare parte a fondurilor regiunilor care au un PIB pe cap de locuitor sub 75% din media europeană”, iar pentru stabilirea altor criterii este nevoie de un acord între PE, Comisia Europeană şi Consiliu.

Dacian Cioloş: Respect decizia preşedintelui Comisiei de a o lua pe Corina Creţu

„Pe de altă parte, cred că fondurile trebuie redirecţionate către nevoile oamenilor şi de aceea avem introdus acest principiu al parteneriatului, să avem contribuţia autorităţilor locale, a partenerilor sociali, a organizaţiilor societăţii civile pentru a ne spune exact care sunt obiectivele de care cetăţenii din această regiune au cea mai mare nevoie”, a mai spus ea.

„Vă spun sincer, mă îngrijorează acest criteriu de viteză. Trebuie să ne gândim împreună în ce măsură acest lucru este posibil, dar, pe de altă parte, trebuie să facem maximul posibil pentru a cheltui fondurile alocate până în 2015”, a punctat comisarul desemnat.

Europarlamentarul britanic Bill Etheridge, de la Grupul Europa Libertăţii şi Democraţiei Directe, a întrebat-o pe Corina Creţu cum poate justifica alegătorilor săi din regiunea West Midlands, confruntată cu multe probleme, cheltuirea banilor europeni pentru centre de fitness.

Ne va fi foarte uşor să explicăm celor din circumscripţia dumneavoastră faptul că ei înşişi au beneficiat de programe de reconversie profesională în urma dezindustrializării masive. Ştiu că este una dintre puţinele regiuni din Marea Britanie care se încadrează în cadrul regiunilor mai puţin dezvoltate”, a răspuns Corina Creţu.

Cine ar putea prelua postul de vicepreşedinte al PE în locul Corinei Creţu

Ea a explicat că aplicarea noului regulament prevede criterii şi obiective precise privind distribuirea banilor, tocmai „pentru a preîntâmpina această risipă de fonduri”.

„Sunt exemple, centre de fitness, terenuri de golf care au fost plătite cu bani europeni în zone în care nu există nici toalete publice, în zone în care e nevoie de locuri de muncă şi în care nu ne permitem luxul – sigur că ne dorim cu toţii să mergem la centre de fitness – dar nu ne permitem luxul să finanţăm din bani europeni aceste lucruri, pentru că sunt nevoi mult mai mari ale milioanelor de oameni care sunt şomeri, ale milioanelor de oameni care au nevoie de aceşti bani şi din acest punct de vedere îmi va face mare plăcere să vin la dumneavoastră şi să încercăm să schimbăm aceste prejudecăţi ale majorităţii celor din Marea Britanie, din păcate, în legătură cu cheltuirea banilor publici”, a afirmat Creţu.

Comisarul român i-a mai spus europarlamentarului britanic, în aplauzele membrilor Comisiei REGI, că banii europeni „se cheltuiesc pentru cetăţeni şi pentru nevoile cetăţenilor, inclusiv pentru multe regiuni din Marea Britanie”.