Corina Creţu şi Comisia Europeană oferă noi soluţii de finanţare pentru mediul privat

Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, a prezentat la postul european de știri Euronews noile soluții de finanțare pe care uniunea europeană le propune investitorilor, dincolo de fondurile structurale.

16 feb. 2017, 16:39
Corina Creţu şi Comisia Europeană oferă noi soluţii de finanţare pentru mediul privat

Fondul European pentru Investiții Strategice, creat de Banca Europeană de Investiții împreună cu Comisia Europeană, oferă mediului de afaceri oportunitatea unor împrumuturi avantajoase și a unor garanții financiare. Acest Fond oferă deci soluții suplimentare de finanțare, pe lângă cele deja existente prin intermediul Fondului European Structural și de Investiții.

Această soluție de finanțare este adresată mai ales investitorilor care sunt dispuși să își asume realizarea sau finanțarea unor proiecte cu riscuri, dar care pot genera plus valoare semnificativă. Cel mai important – inițiatorul unui proiect poate apela la ambelesurse de finanțare și poate atrage concomitent și surse private de finanțare.

„Mai mult de un milion de locuri de muncă au fost create (în precedentul ciclu bugetar al UE). (…) Lucrăm pentru a maximiza impactul fondurilor pe care le avem la dispoziție în perioada 2014-2020, fiind vorba de peste 600 de miliarde de euro pentru toate statele membre”, a arătat Corina Crețu.

„Am introdus deja anumite schimbări pe parcursul procesului de revizuire a cadrului financiar multi anual, pentru a face mai ușoarecombinarea acestor diverse surse de finanțare. De asemenea, lucrăm, în politica de coeziune, pentru a genera simplificare și după 2020. Ideea este să facem totul mult mai simplu”, a mai afirmat comisarul european.

„Când vorbim de proiecte cu risc, este mult mai sigur pentru investitori privați să se implice acum, când au la dispoziție și fondurile structurale și coeziune, dar și garanțiile oferite prin Fondul European pentru Investiții Strategice”, a subliniat Corina Crețu.