Corpul de control al Guvernului a sesizat Parchetul în cazul copiilor cu E-coli. Vaccinul din Kazahstan, neverificat

Corpul de control al Guvernului a efectuat mai multe verificări în cazul copiilor cu E-ecoli, transferaţi de la Spitalul de Pediatrie Piteşti la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Maria Sklodowska Curie".  În urma controalelor efectuate, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

25 mai 2016, 14:52

Astfel, potrivit unei note de informare a Corpului de control, s-au constatat numeroase nereguli.

În judeţul Argeş au fost internaţi 16 copii, dintre care 13 cu patologie digestivă, cărora le-au fost stabilite mai multe diagnostice.

Corpul de control a constatat că majoritatea celor internaţi aveau un sistem imunitar slăbit din cauza altor afecţiuni precedente internării. Acestora le fuseseră administrat anterior vaccinul HEXAXIM, despre care acelaşi Corp de control susţine că este un „medicament neautorizat de punere pe piaţă”. Deşi Agenţia Naţională a Medicamentului a informat Ministerul Sănătăţii că este un medicament neautorizat, societatea Polisano a fost autorizată să distribuie 107.300 doze X 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM având mai multe obligaţii, printre care: să se asigure că seria distribuită în România va avea buletine de analiză conforme şi certificat de eliberare în conformitate cu legislaţia europeană; să urmărească evenualele reacţii adverse apărute după administrare; să informeze Agenţia Naţională a Medicamentului în legătură cu calitatea produsului.

În plus, la unul dintre cabinetele medicale în care s-a vaccinat unul dintre cei 16 copii internaţi a raportat deteriorarea unor doze de vaccin, însă în formular se regăseau ştersături privind vaccinurile deteriorate şi stocurile acestora, iar asistentul medical ”a preluat de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş vaccinuri pe care însă nu le-a transportat în aceeaşi zi la frigiderul din cadrul cabinetului medical ci s-a oprit cu acestea la domiciliul propriu, vaccinurile fiind transportate la frigider a doua zi, când a constatat şi faptul că celelalte doze de vaccin din frigider erau depreciate”.

O altă problemă semnalată este că Spitalul Județean de Urgență Pitești a efectuat în perioada 2013 — februarie 2016 achiziții de dezinfectanți în principal de la societățile Hexi Pharma CO SRL și Rebemedical S.RL. De la societatea Hexi Pharma CO SRL s-au făcut achiziții de 789.793,04 lei, iar de la Rebemedical SRL, de 701.031,84 lei.

Ca urmare a celor depistate, Corpul de control s-a adresat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a efectua verificări privind situaţia reală a stocurilor de vaccinuri şi calitatea vaccinurilor administrate.

Printr-o adresă din 23 martie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a comunicat Corpului de control al prim-ministrului faptul că sesizarea „(…) a fost trimisă Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru a fi avută în vedere la soluționarea dosarului nr. 202/P/2016”.

„Având în vedere că, urmare a verificărilor privind stocul dozelor de vaccinuri la două cabinete medicale, s-au constatat diferențe între cantitățile raportate de către aceste cabinete Direcției de Sănătate Publică Argeș și cele existente fizic în stoc, există posibilitatea ca și în alte cazuri, între situațiile raportate Direcțiilor județene de sănătate publică și situația faptică a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie, să fie diferențe privind starea vaccinurilor și cantitățile existente, iar situațiile existente la nivelul Direcțiilor județene de sănătate publică să nu corespundă realității”, mai spune Corpul de control al premierului, făcând referire și la „lipsa unei proceduri a activității de manipulare a vaccinurilor”.

 

 

Vezi DOCUMENTUL întocmit de Corpul de control

Pe 29 februarie, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale susţinea că niciunul dintre copiii diagnosticați cu sindrom hemolitic-uremic nu a fost vaccinat cu Hexaxim. Citeşte continuarea AICI

La începutul lunii mai, președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, declara pentru RomaniaTV.net că vaccinul hexavalent recomandat pentru imunizarea nou-născuţilor, destinat pieţei din Kazahstan, şi care a ajuns în România este sigur. Citeste mai mult AICI