Costoiu, interesat de dezvoltarea colaborării dintre România şi Rusia în domeniile învăţământului superior

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, va efectua în perioada 22-25 noiembrie o vizită în Federaţia Rusă, agenda deplasării prevăzând o întrevedere bilaterală cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă, Dmitry Livanov, precum şi vizite la Universitatea de Stat M.V. Lomonosov, Institutul Politehnic şi Universitatea Agrară de Stat din Moscova.

RomaniaTV.net
22 nov. 2013, 08:55
Costoiu, interesat de dezvoltarea colaborării dintre România şi Rusia în domeniile învăţământului superior

Ministrul delegat Mihnea Costoiu va participa la ceremonia oficială de deschidere a Anului Ştiinţei UE-Rusia 2014, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Educaţiei.

În domeniul învăţământului superior, discuţiile cu ministrul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă, Dmitry Livanov, vizează sprijinirea mobilităţilor academice prin oferirea de burse de studii la toate nivelurile, respectiv promovarea predării şi studiului limbii şi literaturii române în universităţile din Federaţia Rusă şi a limbii şi literaturii ruse în universităţile din România prin participarea la cursurile de vară organizate în cele două state şi prin organizarea de lectorate.

„Cele două obiective sunt prevăzute în protocolul dintre Ministerul Educaţiei din România şi Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Federaţia Rusă privind colaborarea în domeniul învăţământului pentru anii 2012-2017”, precizează Ministerul Educaţiei.

În domeniul cercetării, partea română îşi va exprima interesul faţă de consolidarea relaţiilor dintre cele două state. În acest sens, delegaţia Ministerului Educaţiei va întreprinde o vizită la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) de la Dubna, în care îşi desfăşoară activitatea şi 18 cercetători români, România fiind una dintre cele 11 ţări fondatoare ale institutului.

Programul delegaţiei române include o întâlnire cu conducerea IUCN Dubna, respectiv vizite în Laboratorul de reacţii nucleare, Laboratorul de fizică a neutronilor, Laboratorul de fizică a energiilor înalte şi în zona economică specială a Dubnei (complexul BETA). „Vizita demnitarului român constituie şi o oportunitate pentru prezentarea proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI – NP) de pe platforma de cercetare de la Măgurele„, se arată în comunicatul de presă.

CITEŞTE ŞI: Ministrul Educaţiei a semnat Acordul privind continuarea programului de burse Fulbright