Costul cu forţa de muncă a crescut în România, în primul trimestru, cu 12,72%

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut în primul trimestru al acestui an cu 12,72%, forma ajustată după numărul zilelor lucrătoare, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în construcţii, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

RomaniaTV.net
04 iun. 2018, 06:47
Costul cu forţa de muncă a crescut în România, în primul trimestru, cu 12,72%

În al patrulea trimestru al anului trecut, costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 14,29%, forma ajustată, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.

În primul trimestru al acestui an, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, costul orar al forţei de muncă a crescut în aproape toate activităţile economice.

”Pe principalele activităţi ale sectorului economic, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcţii (19,06%), în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (13,97%), în informaţii şi comunicaţii (13,91%), în hoteluri şi restaurante (13,30%) şi în tranzacţii imobiliare (13,10%)”, se arată în comunicat.

Sectoarele economice cu cele mai mici creşteri au fost intermedieri financiare şi asigurări (3,03%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (4,84%).

Scăderea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat doar în industria extractivă (-5,05%).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după efectul zilelor lucrătoare) ca urmare a aplicării prevederilor legale pentru personalul plătit din fonduri publice, astfel: în învăţământ cu 23,57%, în administraţie publică cu 18,59% şi în sănătate şi asistenţă socială cu 14,01%.

În primul trimestru, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 1,42% faţă de trimestrul precedent.