Cotaţia petrolului Brent a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani

Cotația petrolului Brent a coborât sub 40 de dolari, ceea ce înseamnă un minim al ultimilor 7 ani, în timp ce prețul metalelor industriale este în ușoară creștere, se arată într-o analiză a Saxo Bank, publicată luni.

RomaniaTV.net
14 dec. 2015, 13:48
Cotaţia petrolului Brent a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 7 ani

‘Mărfurile rămân sub o presiune semnificativă, cu indicele Bloomberg Commodity ajungând săptămâna trecută la un nivel scăzut record în ultimii 16 ani. În timp ce metalele industriale au arătat semne de reducere a producției, exact invers am văzut la țiței, ceea ce l-a dus și mai jos ca preț, cu petrolul crud Brent tranzacționat sub 40 de dolari, ceea ce este un record în ultimii 7 ani’, arată analiștii băncii.

Potrivit acestora, strategia actuală a OPEC, ‘pump and dump’ (extrage și aruncă — n.r.), a rămas neschimbată la recenta întâlnire. Absența unei strategii clare privind administrarea crizei de supraproducție, amenințată acum și de Iran, a lăsat petrolul în derivă, slăbit și mai mult de vestea că producția cartelului pe noiembrie a fost cea mai ridicată din ultimii 3 ani, se mai arată în raportul citat.

Metalele industriale, conduse de cupru și plumb, au continuat procesul de stabilizare, mai ales că sunt prevăzute noi reduceri de producție. Industria minieră trece printr-un dezechilibru, după luni de zile de căderi de prețuri care au urmat unor ani de expansiune exuberantă. Metalele prețioase s-au blocat înainte de prognozata creștere a dobânzii Fed, anunțată pentru săptămâna aceasta. Investitorii speculativi cu poziții short masive au mai renunțat la miză ca răspuns la dolarul slăbit, dar a fost, în general, o săptămână slabă.

Un alt produs a eșuat în a mai produce profit: zahărul, după ce a devenit cea mai populară marfă printre investitori, în lunile recente, amintesc cei de la Saxo Bank.

‘Cel mai mare perdant a fost gazul natural din SUA, care a scăzut sub doi dolari, cea mai mică valoare din 2012 încoace și cel mai mic preț pentru această perioadă a anului din ’98 încoace. La fel ca în nordul Europei, iarna din SUA s-a dovedit mai blândă decât de obicei și a sugrumat cererea pentru încălzire, crescând nivelul stocurilor de gaz în depozitele subterane’, au mai spus analiștii.

Țițeiul crud Brent a atins cel mai scăzut nivel din decembrie 2008, când petrolul a căzut din cauza crizei financiare. O nouă criză, de data asta în sectorul petrolier, pare tot mai verosimilă, pe măsură ce prețurile în scădere continuă să împingă țările producătoare mai mici și companiile petroliere spre marginea prăpastiei, susțin autorii raportului.