Cozi pentru schimbarea anvelopele de iarnă, vezi cât te costă să-ţi echipezi maşina

Atenţie şoferi! Zilele următoare vor fi unele cu temperaturi scăzute, iar valul de aer polar ajunge la noi în ţară. În unele zone din țară s-a format deja polei pe asfalt, astfel că șoferii trebuie să meargă la vulcanizare pentru a-și pune anvelopele de iarnă.

06 nov. 2017, 08:31
Cozi pentru schimbarea anvelopele de iarnă, vezi cât te costă să-ţi echipezi maşina

Atunci când trebuie să circulăm cu mașina prin regiuni cu drumuri acoperite de gheață, zăpadă sau polei suntem obligați, potrivit legislației, să avem anvelope de iarnă, în caz contrar riscăm amenzi de aproape 3.000 de lei. În plus, şoferii riscă să rămână fără certificat de înmatriculare. Pentru a fi pregătiți pentru drumuri acoperite de zăpadă șoferilor le este recomandat să aibă în portbagaj: o lopățică, o lădiță de nisip, lanțuri pentru roți, spatulă pentru ras parbrizul și o șufă/lanț pentru tractare.

Trebuie să ştiţi că în caz de accident anumite companii de asigurări nu plătesc despăgubiri pentru maşinile asigurate care nu au fost dotate cu anvelope de iarnă.

În contextul în care recent s-au înregistrat ninsori și temperaturi scăzute în mai multe zone din țară, vă spunem când este obligatoriu să dotăm autoturismul cu anvelope de iarnă.

VEZI SI: Iarna va ţine până la sfârşitul lui martie. Iată cum va fi vremea în următoarele luni

Pentru a vă schimba anvelopele trebuie să plătiţi 80-90 de lei, în cazul în care aveţi unele vechi.

O simplă vizită la un magazin de anvelope demonstrează că, în funcţie de dimensiune, producător şi marcă, ne putem echipa maşina cu cauziucuri de iarnă cu circa 1.000 de lei.

Luând în calcul una dintre cele mai utilizate tipuri de anvelope pentru autoturismele compacte, 205/55 R16, am aflat astfel că unul dintre cele mai ieftine cauciucuri, Riken, costă 187 de lei, în timp ce unul „mediu”, Firestone Winterhawk 3, circa 350 de lei. Desigur, există şi anvelope mult mai scumpe precum Michelin Agilis Alpin care are un preţ de 590 lei bucata. La aceste sume trebuie să mai adăugaţi costurile de montare pe maşină care pot ajunge la două-trei sute de lei dacă e nevoie de echilibrare şi aveţi aceleaşi jante atât pentru vară cât şi pentru iarnă.

Cauciucurile de iarnă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Distanţa de frânare este mai mică pe un drum de iarnă dacă autoturismul este dotat cu cauciucuri de iarnă şi nu cu cele de vară.

La o temperatura de sub 7 grade Celsius daca va deplasati cu 80 km/ora pe carosabilul ud si sunteti nevoi sa franati pentru a va opri, cu anvelope de iarna va este necesara o distanta de 34 de metri, in timp ce cu anvelope de vara distanta de franare este de 40 de metri. O diferenţă foarte, foarte mare dacă este vorba de a evita un obstacol.

La temperaturi scazute amestecul de cauciuc special al unor anvelope de iarna nu se va intari, ci ramane moale si suplu. Numarul mare de lamele ce se regasesc pe profilul unui anvelope de iarna, precum si modul in care sunt pozitionate pe calea de rulare permit cresterea aderentei pe o suprafata alunecoasa, implicit o eficienta ridicata. In plus, anvelope de iarna nu se uzeaza mai repede decat cauciucurile de vara, pentru ca profilul canalelor de evacuare a apei de pe banda de rulare este mult mai adanc.