Cratiţele pot fi periculoase pentru sănătate

Atenţie la oalele şi cratiţele pe care la folosiţi la gătit! Specialiştii spun că materialele din care sunt fabricate acestea pot fi foarte dăunătoare.

RomaniaTV.net
26 nov. 2011, 09:41
Cratiţele pot fi periculoase pentru sănătate

Aluminiul din care sunt făcute anumite oale poate provoaca disfuncţii cerebrale şi respiratorii. Periculos poate fi şi inoxul, atât de comun în bucătăriile gospodinelor.

Potrivit Adevărul, specialiştii sugerează să fie achiziţionate vase din inox care să aibă inscripţiile 10-18 sau Inox chirurgical. Şi cratiţele cu teflon trebuie să fie de bună calitate şi să aibă un certificat de garanţie.

Chiar şi aşa, este bine ca, atunci când pereţii teflonului s-au uzat, acestea să fie schimbate. Cele mai bune oale pentru a găti o masă sănătoasă sunt, conform experţilor, cele din lut sau din Yena.

În vasele de lut aroma şi gustul preparatelor rămân intacte şi vitaminele nu se pierd. Oalele din lut ar trebui să fie şi ele de calitate superioară şi să nu fie vopsite.

Aluminiul este un material toxic pentru organism, iar inoxul poate fi periculos celor alergici. Chiar şi teflonul de proasă calitate degajă substanţe toxice.

Mâncarea preparată în mod tradiţional devine nesănătoasă dacă nu e preparată în vasele potrivite.